Na 3. místě v soutěži Dětská pošta při Světové filatelistické výstavě Praga 2008 se umístila kresba Josefa Faltička z Nových LosinDětská pošta je jednou z doprovodných akcí Světové výstavy poštovních známek PRAGA 2008 ve dnech 12.- 14. září 2008. Bude umístěna ve střední hale Průmyslového paláce na Výstavišti v Praze 7 – Holešovicích a je určena především pro děti, které tu najdou různé filatelisticky zaměření hry a soutěže. Na přípravě a zajištění Dětské pošty spolupracují Česká pošta a komise mládeže Svazu českých filatelistů.

    Světová výstava poštovních známek PRAGA 2008 Bude tu zřízena i poštovní přepážka, na níž si mladí návštěvníci budou moci sami vyzkoušet práci pošťáků a třeba orazítkovat dopisy. K tomu budou mít dětské dopisnice a nálepky v podobě známek připravené speciálně pro tuto příležitost, a také zvláštní razítko určené pouze pro Dětskou poštu. Pro vyobrazení na dopisnicích a známkách jsou použity obrázky z dětských výtvarných soutěží.

    Razítko Dětské pošty v rámci Světové filatelistické výstavy Praga 2008 Bude tu i puzzle pro skládání, tabule s papíry a pastelky na malování, vědomostní soutěže a další aktivity. Pro úspěšné soutěžící jsou připraveny i drobné odměny v podobě suvenýrů České pošty. Samozřejmě nebude chybět ani počítač s filatelisticky zaměřenými programy.

    Skutečné příležitostné poštovní razítko „Dětská a mládežnická filatelie“ však nebude tady, ale bude používáno po celou dobu výstavy na přepážce České pošty.

    Soutěž o nejkrásnější návrh poštovní známky pro světovou výstavu Praga 2008 V dubnu tohoto roku byla v časopise ABC vyhlášena pro děti do 15 let soutěž o nejkrásnější návrh poštovní známky na téma: Pošta v minulosti, současnosti, a budoucnosti. Zároveň byly osloveny základní školy, výtvarné školy a družiny. Sešlo se celkem 260 návrhů, ze kterých odborná porota 15. května vybrala 20 nejzdařilejších obrázků:

    V soutěži Dětská pošta při Světové filatelistické výstavě Praga 2008 se na 1. místě umístila kresba Johanky Boumové ze Skřivan 1. místo – Johana Boumová, Skřivany
    2. místo – Diana Jičinská, ZŠ Chlumec nad Cidlinou
    3. místo – Josef Faltičko, Nové Losiny

    Vítězové dostanou od České pošty honorář a jejich návrhy budou použity na oficiální příležitostnou dopisnici, dětskou známku a dětskou dopisnici, se kterými si budou moci děti zahrát na pravé pošťáky v září na výstavě Praga 2008.
    Dalších 17 návrhů bylo ohodnoceno již bez určení pořadí a malí malíři za svoji snahu dostanou album s vybranými českými poštovními známkami.

    Jsou to:
    – Simona Grigelová, ZŠ Chlumec nad Cidlinou
    – Doubravka Požárová, Lhota pod Džbánem
    – Petra Mrázková, Milín
    – Petra Romová, Milín
    – Lenka Lešňovská, Soukromá výtvarná střední škola, Písek
    – Adéla Sovová, Soukromá výtvarná střední škola, Písek
    – Barbora Plocová, Soukromá výtvarná střední škola, Písek
    – Nikola Kášková, Tábor
    – Stanislav Mozyva, Štítná nad Vláří
    – Tomáš Černý, Prachatice
    – Kristina Balysheva, Tábor
    – Ondra Šindelář, Dobříš
    V soutěži Dětská pošta při Světové filatelistické výstavě Praga 2008 byla vybrána na dopisnici kresba Josefa Faltička – Nina Veselovská, Tábor
    – Laura Berlanská, Piešťany
    – Eliška Cermanová, Tábor
    – Kateřina Olivová, Milín
    – Michaela Papcunová, Piešťany

    • Součástí doprovodných akcí je např. přeprava poštovních zásilek dostevníkem a balónem
    • ženy aděti vstup zdarma
    • Salon mládeže
    • detaily: http://www.praga2008.cz/?lan=cs

    Autor