.
hlavička ADAM.cz ČRDM

     QR kód této stránky ->

Rada ministrů schválila hodnocení evropské spolupráce v oblasti mládeže

Autor: MŠMT | zařazeno: 16. 5. 2009 | přečteno 6485

Ministryně Miroslava Kopicová a komisař Ján Figeľ na tiskové konferenci po skončení Rady 11. května 2009 v Bruselu. Rada ministrů odpovědných za mládež na svém jednání v Bruselu, jemuž předsedala česká ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslava Kopicová, přijala Závěry o hodnocení současného rámce evropské spolupráce v oblasti mládeže a o budoucích perspektivách obnoveného rámce.
Ve dnech 11. a 12. května 2009 v Bruselu probíhalo řádné zasedání Rady ministrů odpovědných za vzdělávání, mládež a kulturu pod vedením českého předsednictví. V pondělí 11. května bylo jednání zahájeno pracovním obědem ministrů odpovědných za mládež s neformální výměnou názorů na téma, jaké priority ministři navrhují pro následující rámec evropské spolupráce. V odpolední formální části ministři přijali Závěry o hodnocení současného rámce evropské spolupráce v oblasti mládeže a o budoucích perspektivách obnoveného rámce. Následovala výměna názorů na to, jaké nástroje by měly být v budoucím rámci využívány, zejména jak může být otevřená metoda koordinace účinněji provázána s implementací obnoveného Evropského paktu pro mládež.

„Konkrétně musíme zajistit, aby byla spolupráce v oblasti mládeže soudržnější a účinnější. Musíme stanovit jasné cíle a dohodnout se, že se zaměříme na omezený počet priorit. Naše činnost by měla vycházet ze znalosti současné ekonomické situace v Evropě i ve světě a zohledňovat skutečné potřeby mladých lidí. Jde o jejich zaměstnatelnost, sociální začlenění, získávání zkušeností a dovedností např. prostřednictvím dobrovolnictví. V tomto ohledu je důležité, aby se samotní mladí lidé zapojovali do vytváření politik, které se jich týkají. Je třeba se tím vážně zabývat co nejdříve," uvedla během zasedání Rady ministryně Kopicová.

Stávající rámec spolupráce byl vyhodnocován na základě rozsáhlých konzultací vedených Evropskou komisí i v průběhu jednání Pracovní skupiny pro mládež. V návaznosti na to byla Rada na dnešním zasedání vyzvána, aby Závěry schválila. Rada tím uznala, že je zapotřebí usilovat o více příležitostí ke vzájemnému učení a výměně osvědčených postupů, které jsou nedílnou součástí otevřené metody koordinace a analýz prováděných během jejího používání.

Evropská komise uveřejnila dne 27. dubna sdělení nazvané „Strategie EU pro mládež - Investovat a posilovat." V tomto sdělení je představena strategie pro mládež na úrovni EU pro nadcházejících devět let (2010-2018), jejímž cílem je investovat do mladých lidí a posilovat jejich úlohu, a to vytvářením dalších příležitostí pro mladé v oblasti vzdělávání a pracovního uplatnění, zlepšením přístupu a zajištěním plné účasti všech mladých lidí ve společnosti a posílením vzájemné solidarity mezi společností a mladými lidmi. Sdělení rovněž navrhuje osm oblastí činnosti na období prvních tří let (2010-2012): vzdělávání, zaměstnanost, kreativita a podnikání, zdraví a sport, účast, sociální začlenění, dobrovolné činnosti, mládež ve světě.

Mládež v Evropě je dnes přímo konfrontována s celou řadou výzev, mezi něž patří současná hospodářská a finanční krize, ale i globalizace a nové konkurenční síly, dopad demografických změn a jejich možné důsledky pro mezigenerační solidaritu. Mluví se o migraci a rozmanitosti, rozvoji znalostní společnosti, výzvách souvisejících s demokratickou a občanskou účastí. Cílem evropské spolupráce v oblasti mládeže je proto pomoci mladým lidem při zvládání těchto výzev a přispět ke zlepšení kvality života a životní úrovně mladých mužů a žen, a to jak prostřednictvím konkrétních politických nástrojů a postupů, tak i prostřednictvím spolupráce s jinými oblastmi politiky v zájmu většího zohledňování otázek týkajících se mládeže.

Švédské předsednictví naváže na práci českého snahou o dosažení shody (Závěry Rady) o novém rámci spolupráce v druhé polovině roku 2009. Během vyjednávání závěrů bude stavět na Sdělení Komise ke Strategii EU v oblasti mládeže zveřejněné 27. dubna 2009, ale také využije výsledky práce českého předsednictví (současný text závěrů a diskuzi během jednání Rady).

Závěry z Rady najdete na:
http://www.msmt.cz/uploads/CZ_PRES/Zavery_Rady_11.5.2009.pdf



Související články:
Finanční pomoc studentům je nezbytná - 11.12.2009
Situace absolventů škol na trhu práce se zhoršuje, podle analýzy Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy nezaměstnaných absolventů přibývá - 10.12.2009
Analýza: Potřebujeme více kvalifikovaných učitelů. Evropské peníze z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost pomohou - 05.12.2009
Sdělení MŠMT k úpravě organizace školního roku ve školách a školských zařízeních postižených chřipkovou epidemií - 03.12.2009
Miliardy z OP VaVpI již putují konkrétním vysokým školám a výzkumných institucím - 29.11.2009
Dvanáct expertů pro reformu - 20.11.2009
Týdeník ŠKOLSTVÍ: rozhovor "Evropské peníze do každé základní školy" s ministryní školství, mládeže a tělovýchovy Miroslavou Kopicovou - 09.11.2009
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy informuje střední školy o aktuálním stavu příprav nové maturitní zkoušky - 18.10.2009
Odložit státní maturity? Studenti a učitelé o tom rokovali na internetu. Podívejte se, jak dopadlo skóre názorů - 11.09.2009
Ministerstvo školství zahájilo školní rok 2009/2010 - 08.09.2009
Novou náměstkyní ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslavy Kopicové bude expertka Světové banky Jana Matesová - 07.09.2009
Projev ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslavy Kopicové k učitelům a žákům na začátek nového školního roku – 1. září 2009 - 01.09.2009
Školní rok 2009/2010 začal – a kdy budou prázdniny? - 23.08.2009
Generálka státních maturit se odkládá - ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslava Kopicová rozhodla o odložení generálky na leden 2010 - 21.08.2009
Konec českého předsednictví. Co přineslo na poli vzdělávání, shrnuje obšírná zpráva Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy - 03.07.2009
Letní prázdniny začnou ve středu 1. července 2009! Školní vyučování končí v úterý 30. června 2009 - 27.06.2009
Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslava Kopicová nevidí důvod k dalšímu, v pořadí už druhému odkladu státní maturity - 23.06.2009
Stalo se v zemi české... aneb Jak se učil dějepis od 16. století do současnosti - výstava - 07.06.2009
Ministryně školství Kopicová: Rada pro konkurenceschopnost naplnila priority českého předsednictví - 05.06.2009
Pojízdná laboratoř „nanoTruck“ je již v Praze, veřejnosti se představí 3. června 2009 - 02.06.2009
MŠMT je proti krácení dotací soukromým středním školám - 21.05.2009
Smyslem udílení Ceny Milady Paulové je vyzdvihnout práci českých badatelek; letos ji získala prof. Milena Rychnovská - 21.05.2009
V ČR se uskutečnila iniciativa Zpátky do škol - 19.05.2009
Miroslava Kopicová – nová ministryně školství, mládeže a tělovýchovy - 09.05.2009
Dopis ministra všem pracovnicím a pracovníkům ve školství - 09.05.2009
Ministr Liška získal zpátky 614 milionů pro školství, určených především na mzdy - 08.05.2009
Škola pro 21. století – to je název akčního plánu MŠMT, který zohlední rozvoj moderních technologií ve školství - 30.04.2009
Ministr Liška zahájil ministerskou konferenci v belgické Lovani - jedná se o vysokém školství - 29.04.2009
Výchova k občanství je celospolečenskou prioritou, která potřebuje ucelený koncepční přístup, cílenou finanční podporu a oborovou přípravu učitelů - 22.04.2009
Novinky.cz: Čeští studenti začnou používat miniaturní notebooky místo těžkých sešitů - 20.04.2009
Publikace Jan Amos Komenský - Odkaz kultuře vzdělávání - 13.04.2009
V Praze proběhla vlajková konference českého předsednictví v oblasti vzdělávání - 08.04.2009
Nejlepší mladí němčináři se sjedou z celé republiky v Goethe-Institutu v Praze - 30.03.2009
Ministři EU se shodli, že chtějí investovat do výzkumu a vývoje - 06.03.2009
Mladí lidé mohou pomoci řešení ekonomické krize - 18.02.2009
Ondřej Liška v čele Rady ministrů: Spolupráce a investice do vzdělávání - 18.02.2009
Pedagogické muzeum otevře 12. února 2009 novou stálou expozici - 06.02.2009
MŠMT se vyjádřilo k informacím o finančních prostředcích na platy pedagogů v roce 2009 - 06.02.2009
Organizace, které jsou oprávněné školit hlavní vedoucí dětských táborů nebo pořádat kurzy pro pracovníky s dětmi a mládeží ve volném čase na rok 2009 - 27.01.2009
Program na podporu činnosti neziskovek v oblasti environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty - 07.01.2009
Přehled projektů nestátních neziskových organizací nezařazených - 07.01.2009
Jarní prázdniny 2009 - kdy budou v kterém kraji? - 06.01.2009


přidat komentář | vytisknout článek | přidat na Facebook Facebook | pridej.cz



Kam chodit MŠMT Newtonmedia.cz České Tábory.cz Borovice.cz - Informační centrum pro dětsku rekreaci, tábory, cestování skupin a volný čas. Kecejme do toho
© 2011 ČRDM | Senovážné nám. 24, Praha 1 | Kontakty | Mapa stránek | Sledujte nás - ADAM.cz na Facebooku / ADAM.cz na Twitteru / RSS ADAM.cz / ATOM ADAM.cz
Provozuje redakční centrum ČRDM za podpory MŠMT | Tento web byl vytvořen pomocí phpRS. pridej.cz PDA Přidej na Seznam Mapa stránek Hlavní strana Klávesové zkratky na tomto webu Na obsah stránky

Google+