Cena Křesadlo pro dobrovolníky - pro „obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci“ Již po jedenácté převezme desítka dobrovolníků cenu Křesadlo, která je určena „Obyčejným lidem, kteří dělají neobyčejné věci“, letos z rukou primátora hl. města Prahy Bohuslava Svobody, patrona Tomáše Töpfera a Olgy Sozanské z HESTIA – NDC.

    Jde o symbolické poděkování těm, kteří zdarma svůj volný čas věnují obecně prospěšným činnostem, pomáhají postiženým lidem či vedou různé organizace, které rehabilitují myšlenku dobrovolnictví.

    Cenu Křesadlo dostávají lidé, které navrhly neziskové organizace či jednotlivci a vybrala je komise složená ze zástupců neziskových organizací, novinářů, zástupců státní správy a samosprávy a komerčních firem.

    17. března 2011 v 18.00 hod převezme v Praze deset dobrovolníků cenu Křesadlo. Předávání cen se koná v rezidenci primátora hl. m. Prahy na Mariánském náměstí a je spojeno s koktejlem a klavírním vystoupením Pavly Schönové.

    Letošní vítězové pokrývají spektrum dobrovolnických činností od těch, kteří pečují o umírající a jejich rodinu (Kristýna Šnajdrová z Cesty domů), přes neúnavné organizátory sportovních a kulturních aktivit (MUDr. Jiří Kučera z TURASU), zpříjemňování pobytu v nemocnicích (Jiří Mládek, FN Motol), práci s dětmi ze sociálně slabých rodin v boxerském týmu (Hana Šimková, PALAESTRA) či s bezdomovci a lidmi na okraji společnosti (László Sumegh, Výbor dobré vůle).

    Rok 2011 byl vyhlášen Radou EU jako „Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství“ a cena Křesadlo je jedním z příkladů, jak se mohou občané aktivně zapojit do pomoci svým bližním.

    Kromě Prahy je cena udělována i v dalších městech ČR: již před Vánoci to bylo v Náchodě, v únoru na Vysočině – Havlíčkův Brod, Chotěboř, Pelhřimov a Hlinsko, 4. března na hradě Loket za Karlovarsko, ve stejný den jako v Praze – 17. března také v Ústí nad Labem, v dubnu to bude v Kladně a v dalších měsících v Pardubicích, Plzni, Hradci Králové a ve Strakonicích. Celkem půjde o téměř 60 předaných Křesadel za rok 2010.

    Autor