Mohyla na Ivančeně (2010)Výstup na Ivančenu se letos uskuteční v sobotu 30. 4. 2011. Pořadatelem je tentokrát Junák – okres Karviná.
    Co je to vlastně Ivančena?
    Pro skauty a trampy pojem – legenda a místo téměř posvátné. Kamenná mohyla na táhlém hřbetě pod vrcholem Lysé hory v Beskydech je symbolem vlastenectví, svobody, přátelství a nezlomné víry. V době komunistického režimu k ní stoupaly každoročně (nejen) kolem svátku svatého Jiří, patrona skautů, desítky a stovky návštěvníků – zejména bývalých skautů a trampů, kteří na ni vršili další a další kameny.

    Skautský výstup k mohyle na Ivančeně 2010 (foto Dominik David) Mohylu 6. října 1946 založil 30. oddíl Junáka z Moravské Ostravy na památku pěti roverů – členů „Odboje slezských Junáků“, kteří byli s dalšími skauty jen pár dní před koncem druhé světové války popraveni nacisty. Stalo se tak 24. dubna 1945 v polském Těšíně na židovském hřbitově. Malá mohylka s dřevěným křížem na Ivančeně se postupně rozrůstala, a v roce 1968, kdy byl Junák na krátký čas obnoven, se k ní konal první oficielní skautský výstup – tehdy vešla do povědomí veřejnosti.

    Obelisk s historií mohyly na Ivančeně V době nesvobody byly výstupy na Ivančenu spíše tajné a mohyla rostla jako skrytý protest – státní bezpečnost alespoň kontrolami znepříjemňovala cestu těm, kteří stoupali na vrchol, nemohla však zakázat pohyb turistům, kteří v batozích nosili do hor kameny…
    Výstupy na Ivančenu jsou od roku 1990 zase legální, a tak obvykle v sobotu kolem 24. dubna tam míří skauti a v neděli trampové.

    Mohyla na Ivančeně před r. 1989 Trocha statistiky:

    • Ivančena leží v nadmořské výšce 925 m n. mořem
    • Mohyla zabírá asi 40 metrů čtverečních a 195 metrů krychlových. Je dlouhá 18 metrů a sahá do výšky až 4 metrů.
    • V roce 1995 po útoku vandalů byla mohyla z několika důvodů přeskládána, posunuta o několik metrů a byly jí zpevněny základy.
    • Mezi kameny jsou i nejrůznější pamětní desky, malované kameny, kameny z různých koutů světa, například z místa konání Světového skautského jamboree v Thajsku. Nejvzácnějším je ale zřejmě kámen z Měsíce, který v r. 1970 poslal americký astronaut Neil Armstrong.
    • U mohyly stojí stožár na vlajku a obelisk s vytesaným textem:
    „Na věčnou památku pěti ostravských skautů a všech skautů padlých ve službě vlasti navršili z vynesených kamenů od října 1946 skauti, trampi a další návštěvníci MOHYLU NA IVANČENĚ.
    Bratři:
    Vladimír Čermák *1919
    Vladimír Pach * 1921
    Otto Klein *1921
    Quido Němec *1922
    Milan Rotter *1926
    za odbojovou činnost byli zavražděni německými okupanty 24. dubna 1945 v Cieszyně.

    Dne 6. října 1995“


    Kontaktní osoba pro výstup na IVANČENU 2011:
    Kateřina Jachníková – Kecka, předsedkyně ORJ Karviná, e-mail: jachne(zavináč)seznam.cz


    foto archiv ORJ Nový Jičín, ORJ Frýdek-Místek a Dominik David

    Autor