Obálka Archy č. 2/2011Koho si berou za příklad dnešní děti? Svoje rodiče? Slavné filmové či hudební hvězdy a hvězdičky? Známé sportovce a sportovkyně? Nebo někoho jiného? Koho?
    A vědí to vůbec…?
    Otázek spojených s tématem druhého čísla letošního ročníku časopisu Archa, které zní „Exempla trahunt – příklady táhnou“, je jistě mnohem víc.
    Archa se nicméně pokouší na některé z nich přinést alespoň částečnou odpověď.

    „Asi nejvíce nás s kolegy zaskočila skutečnost, že zaprvé více než polovina (51%) dnešních dětí nemá nebo nedokáže jednoznačně definovat nějaký svůj vzor a za druhé, že pouze něco málo přes 10% dětí považuje za vzor někoho ze svých rodičů (maminku 6,3%, tatínka 4,2%). Skutečnost, že téměř polovina dětí nemá vzory, tak lze vysvětlit tím, že spíše než k samotným jedincům upínají svoji pozornost již k celým subkulturám, jejichž členy se také postupně chtějí stávat,“ říká v rozhovoru uvozeném titulkem „Jako Jarda Jágr?“ Mgr. Miroslav Bocan. Vystudoval obor sociologie – sociální antropologie na Univerzitě Pardubice a od roku 2006 pracuje v Národním institutu dětí a mládeže, kde má na starosti realizaci výzkumných šetření a analýz v oblasti dětí, mládeže a volného času.

    Nad pohnutkami lidského konání a rolí, kterou v nich hraje příklad pro ostatní, se zamýšlí ve svém úvodníku členka Představenstva České rady dětí a mládeže Michaela Humlová: „Vnitřní motivace může být často mnohem silnější a trvalejší než motivace vnější. Pokud ten který spolek zorganizuje společenskou dobročinnou akci, aby zajistil prostředky pro konkrétní účely, nebo pokud náš kolega ve spolku prokáže významné schopnosti, chceme dosáhnout stejných cílů – třeba jen proto, že cítíme, jak důležité pro nás všechny takové skutky jsou.“

    Hovoříme-li o vzorech, nová Archa přináší pod titulkem „Věrnost skautské lilii až za ostnaté dráty Jáchymovského pekla“ medailonek místostarosty Junáka Jiřího Navrátila, jenž zosobňuje věrnost myšlence skautingu stvrzenou činy. Pokud jde o žhavou současnost, nabízí v článku Ondřeje Šejtky (Asociace TOM) „Může se to stát i vám“ příběh o rozhodování dětského vedoucího ve svízelné situaci, jakou nepochybně úraz některého z jeho svěřenců je. Tematickými texty nazvanými „Organizace měnící svět“ a „Příležitost, která se nedala odmítnout“ obeslali redakci Archy autoři ze studentské organizace AIESEC Aneta Lačevová a Jan Weisser. Příklady, které táhnou, lze nalézt i v článku Aleny Tučímové „Mezi debrujáry“, v němž autorka rekapituluje vznik a vývoj dvou klubů malých debrujárů v Klášterci nad Ohří.

    Druhé číslo zpravodaje o výchově a využití volného času dětí a mládeže představí svým čtenářům a čtenářkám Občanské sdružení DC (Dancing Crackers), které se na podzim loňského roku stalo členským spolkem ČRDM. Na otázky Archy odpovídal vedoucí taneční skupiny Dancing Crackers Jaroslav Havelka. „Já sám tancuji a mám rád pohyb, tak jsem se radil s kamarády, jak něco udělat, abychom pomohli učitelům, dětem a vůbec celé naší společnosti… Je spousta lidí, kteří kritizují děti a mládež – sami ale neudělají nic pro to, aby se situace změnila. Hřeje mě vědomí, že já v tomto ohledu něco podnikám. A i když je to vážně boj, tak se po dvouleté dřině výsledky dostavují,“ podotýká v rozhovoru nazvaném „Tancuj a nedrob!“ autor a vedoucí projektu DC.

    Archa také reflektuje výsledky dubnového Valného shromáždění České rady dětí a mládeže, které v tajném hlasování jednomyslně potvrdilo předsedu Aleše Sedláčka ve funkci i pro následující období let 2011-2014. Vrací se rovněž k nedávnému úspěchu v oblasti mládežnické politiky v Bruselu, kde se našemu zástupci v Evropském hospodářském a sociálním výboru Pavlu Trantinovi podařilo promítnout do dokumentu Evropské komise, cíleného na podporu mládeže i zkušenosti z ČRDM. „Dvojka“ Archy rovněž připomíná blížící se Bambiriádu 2011, upozorňuje na květnovou jubilejní výstavu výzkumných projektů v Istanbulu, kde budou ČR reprezentovat frýdkomístečtí debrujáři, a na novinku Prázdninové školy Lipnice v podobě zážitkového kurzu Horizont.

    Zahraniční rubriku tentokrát naplnily řádky reportážního textu z počítačové klávesnice Graciána Svačiny „Ukrajina, země statečných dětí“. Autor, v něm popsal svoje zážitky z tamního sirotčince, kde během loňských letních prázdnin strávil déle než tři týdny coby dobrovolník. K tomuto článku se váže i článek „Expedice Mukačevo 2011“, signovaný Janou Šoupalovou z Duhy. Stručný obsah? O letních prázdninách pojede dvacet dětí z českých ústavních zařízení na tábor do sirotčince na Ukrajině. S nápadem přišly děti samy. Exempla trahunt…


    Ve formátu PDF si můžete Archu č. 2/2011 prohlédnout ZDE.


    Témata Archy v roce 2011 spolu s termíny uzávěrek příspěvků pro jednotlivá čísla naleznete na http://www.crdm.cz/view.php?cisloclanku=2003062702


    Autor