Akce pro Sluneční školu v Malém Tibetu proběhne v Betlémské kapli v Praze pod záštitou rektora ČVUT Prof. Ing. Václava Havlíčka, CSc a příjemnou atmosféru naladí Jaroslav Dušek. Těšit se můžete na vystoupení Lenky Dusilové, dua SoUsedů (Martin Peřina a Karel Žďárský) a Zeurítie (Vendulky Šmoldasové)!

    Benefiční koncert pro českou Sluneční školu ve vesničce Kargyak v Malém Tibetu Výtěžek ze vstupného a dražby fotek pokryje část nákladů na aktivity Surye v Kargyaku, kde na jaře 2012 oslavíme výročí pátého roku výuky ve Sluneční škole.
    Věříme ve vaši hojnou účast!

    Sluneční škola v Kargyaku (uprostřed v oranžovém tričku Jan Tilinger, strůjce všeho), www.surya.cz Díky podpoře Zátiší cattering na vás čeká i welcome drink a občerstvení o přestávkách zdarma.

    Lístky v prodeji na: www.ticketpro.cz, Rektorát ČVUT (Šolínova 7), Vzorkovna (Bartolomějská 13)
    Slevu na vstupném mohou žádat: studenti, učitelé, důchodci, invalidé, policisté, zdravotníci a hasiči.

    Co je to Sluneční škola v Kargyaku?

    Vesnice Kargyak
    Vesnice Kargyak v Malém Tibetu (www.surya.cz) je odloučená vesnice v severní části indického Himálaje v nadmořské výšce 4200 metrů. Má asi 200 obyvatel, kteří bydlí v tradičních domech a žijí tradičním způsobem, pěstují ječmen a pšenici a chovají ovce, kozy a jaky. Je to jedno z posledních míst, kde přežívá původní tibetská kultura. Klima je velmi drsné, zimní teploty klesají na -40°C a vesnice je pět měsíců v roce odříznuta od okolního světa. Na začátku projektu v r. 2006 umělo číst a psát jen asi deset lidí ve vesnici. Některé děti se sice dříve dostaly do vzdálených internátních škol, ale odtud se většinou nevracely do rodného kraje.

    Projekt Surya School
    Školáci ve vesnici Kargyak v Malém Tibetu, Himálaj (www.surya.cz)Školáci ve vesnici Kargyak v Malém Tibetu, Himálaj (www.surya.cz) zajistil výstavbu solární školy, která umožňuje základní vzdělávání a celoroční výuku ve vesničce Kargyak. Zavedl pravidelný školní režim – pět hodin výuky po pět dní v týdnu. Součástí školy je také zeleninový skleník. Mimo jiné den pro žáky začíná ranním shromážděním, mytím rukou a čištěním zubů…

    Stavba školy
    Stavba Sluneční školy ve vesnici Kargyak v Malém Tibetu, Himálaj (www.surya.cz)Stavba Sluneční školy ve vesnici Kargyak v Malém Tibetu, Himálaj (www.surya.cz) Architektonický projekt školy vznikl jako diplomová práce, nazvaná Ekologická škola, kterou její autor ing. Jan Tilinger obhájil na stavební fakultě ČVUT v Praze v roce 2004.
    Impulsem pro spolupráci s oblastí tzv. Malého Tibetu v Himálaji byly opakované návštěvy, výzkum regionu a zájem o místní unikátní architekturu a kulturu.
    Stavba Sluneční školy ve vesnici Kargyak v Malém Tibetu, Himálaj (www.surya.cz) Konstrukce Sluneční školy z kamene, tepelné izolace ze slámy a s vnitřními stěnami z cihel z nepálené hlíny nepřinesla místním nové materiály, ale nový pohled na jejich užití. Tepelné vlastnosti školy i komfort užívání jsou totiž u budovy školy několikanásobně lepší než u místních tradičních staveb.
    Jednání s místními úřady začala v roce 2006, pravidelná celoroční výuka dětí v Kargyaku byla zahájena v roce 2007, nová budova sluncem vytápěné školy byla dokončena v r. 2008.

    Surya, o.s.
    Sluneční škola pro Kargyak - Surya o.s. již pátým rokem zajišťuje výuku v indické vesničce Kargyak v nepřístupné oblasti Himálají.
    Občanské sdružení Surya je malé občanské sdružení, které za pomoci desítek dobrovolníků dokázalo vybudovat školu, uvedlo ji do provozu a udržuje celoroční výuku pro místní děti. Ve škole se střídají 3x do roka dvojice českých dobrovolníků – učitelů, jejichž život v tomto civilizaci vzdáleném místě je dosti dobrodružný.Vždyť i jen poslání e-mailu znamená několikadenní pěší cestu přes horská sedla zasypaná sněhem.
    Jejich chvílemi až neuvěřitelné zážitky od začátku do současnosti si můžete přečíst na www.surya.cz.

    Použité fotografie jsou majetkem o.s. Surya
    http://www.surya.cz
    http://www.suryaschool.org

    Autor