Zveme vás na Valašsko, kde si děti odmalička zpívají lidové písničky, taneční projev je jejich přirozeností a dětské folklorní soubory se tu rodí jako houby po dešti. Přijďte se podívat na dětský folklorní festival, který se pořádá od pátku do neděle 8. – 10. června v přírodním kulturním areálu v Liptále a který letos slaví čtvrt století své existence.

    Do Liptálu přijíždějí dětské folklorní soubory předvést své taneční, pěvecké a muzikantské umění, ale i pobavit se a spřátelit s dětmi z jiných kolektivů. V hlavních odpoledních programech v sobotu a neděli se letos předvedou soubory Malý Klobučánek z Valašských Klobouk, Malý Beskyd Zubří, Bartošův dětský soubor ze Zlína, Malý Vizovjánek z Vizovic, Vsacánek Vsetín a domácí Malá Lipta a Malůšata, Cimbálová muzika Jaloveček Hovězí a další dětské cimbálové muziky. Speciálním, ale tradičním hostem je jednotka Čestné stráže Armády České republiky Posádkového velitelství Praha, která sem zavítá v sobotu odpoledne společně s portorickým souborem Ballet folklorico son Borincano z partnerského festivalu Rožnovská valaška z nedalekého Valašského muzea v přírodě.

    Dětské folklorní dny v Liptále (foto Jiří Galda) Napětí, ale i radost zavládne po oba dny na soutěži “O Liptálského ptáčka zpěváčka”, na které poměří svůj pěvecký talent děti z účinkujících souborů v sólovém zpěvu lidových písniček. V další soutěži, nazvané „Valašská olympiáda“, si děti vyzkouší v soutěživých hrách dovednosti typické pro Valašsko – sbírání trnek, hrabání sena, louskání ořechů, jízdu na žebřiňáku či hledání zemáků.

    Ve spolupráci s místními spolky a organizacemi pořadatelé připravili pro dětské účastníky spoustu další zábavy a překvapení. Záchranná stanice Českého svazu ochránců přírody Hošťálková, která pečuje o handicapované živočichy a jejich přípravu o návrat do volné přírody, předvede lety dravých ptáků. Pan Vojta Molek se svým veselým dvorkem ukáže dětem práci pastevních psů s hospodářskými zvířaty – pasení oveček, husiček, prasátek a koziček pomocí psů Border Kolie, dokonce i tanec se psem. V sobotu večer čeká děti rocková venkovní zábava. Doprovodným programem je rovněž výstava výtvarných dětských prací v Kulturním zařízení OÚ Liptál.

    DFD v Liptále - soutěž O Liptálského ptáčka zpěváčka (foto Jiří Galda) „Festival je kouzelný už pro tu radost a bezprostřednost, s jakou děti tančí a zpívají. Ať už jsou to děti z Valašska, které mají folklor v krvi, anebo z kulturně odlišných zemí, pokaždé nás dospělé chytnou za srdce,“ říká ředitel festivalu Ladislav Michálek. Dětský festival v Liptále je zároveň pozváním na velký mezinárodní festival Liptálské slavnosti, který se bude konat 23.-27. srpna.

    Záštitu nad XXV. ročníkem Dětských folklorních dnů v Liptále převzali místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR Alena Gajdůšková a statutární náměstek Zlínského kraje Libor Lukáš.

    Festival pořádá Folklorní sdružení Lipta Liptál, Obecní úřad Liptál, Zlínský kraj, Folklorní sdružení ČR, Valašské folklorní sdružení, ZŠ Liptál a SRpřiZŠ Liptál. Podpořilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, OSA a další partneři a sponzoři. Mediálními partnery jsou Český rozhlas, Mediatel-Zlaté stránky, Rádio Proglas, TV NOE, Dětská tisková agentura, www.borovice.czčasopis FOLKLOR, Literární noviny.

    Autor