1. ročník celostátní kampaně na podporu všech aktivit neprofesionálního umění bude koordinovat Národní informační a poradenské středisko pro kulturu (NIPOS) v týdnu od 17. do 26. května 2013.

    Akce probíhá pod záštitou České komise pro UNESCO a Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu Parlamentu České republiky, NIPOS žádá o záštitu také Ministerstvo kultury a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

    Účastníci z řad široké veřejnosti, jednotlivci i kolektivy, se budou moci přihlásit na webových stránkách www.amaterskatvorba.cz a připojit do 30. 4. 2013 svoji akci do národní mapy, která bude všechny tyto aktivity sdružovat. Pro všechny se zde nabízí možnost zviditelnit svoji činnost a dát v jednom týdnu najevo i za hranice svých sídel, že umělecké vzdělávání a amatérská tvorba zasahuje podstatnou část české společnosti.

    Týden uměleckého vzdělávání a amatérské tvorby 2013 NIPOS tak navazuje na sérii aktivit, které v oblasti uměleckého vzdělávání a neprofesionálního umění uspořádal na podnět široké veřejnosti již v minulosti. Připomeňme alespoň mezirezortní diskusní fórum Umělecké vzdělávání a role kulturních institucí (2011), diskusní fórum Neprofesionální umění v ČR (2012) a na něj navazující Memorandum na podporu neprofesionálního umění v ČR. Tato setkání nastartovala společenský dialog mezi odbornou i širší veřejností o funkci a prospěšnosti neprofesionálních aktivit a o jejich nezastupitelnosti.

    Ředitelka NIPOS Lenka Lázňovská připomněla hlavní cíle celé kampaně: „Týden chce poukázat na význam uměleckého vzdělávání a amatérské tvorby pro vyspělou společnost a zároveň představit šíři aktivit, jejich přítomnost v mnoha obcích a městech České republiky i výsledky uměleckého školství. Česká republika se realizací pilotního projektu Týdne zařazuje do rodiny mnoha kulturně vyspělých zemí na celém světě. Věřím, že společnost naši aktivitu nepřehlédne a že naplníme náměstí, kulturní domy a školy mnoha aktivitami.“

    Autoři