Ještě jedno regionální kolo a budeme znát kompletní nominaci dětských zpěváků ze všech národopisných oblastí Čech, Moravy a Slezska, kteří přijedou do obce pod Hrubým Jeseníkem na finále celostátní interpretační soutěže lidových písní Zpěváček 2013.

    V Termálních lázních Velké Losiny zasedne 11. května odborná porota, aby vybrala z padesáti semifinalistů dvacet nejlepších, kteří se následující den pokusí vybojovat tituly Zlatý, Stříbrný a Bronzový Zpěváček a některé z čestných cen.

    Letos poprvé bude chybět v porotě vynikající znalec folkloru, muzikant a hudební redaktor Českého rozhlasu Ostrava Jan Rokyta, který jí předsedal od roku 2005. Funkce předsedkyně poroty se ujme její dlouholetá členka, neméně erudovaná osobnost v oblasti folkloru a zpěvu, pedagožka pražské DAMU paní Olga Češková.

    Z regionálních kol soutěže Zpěváček 2013 (Horácko) „Na celostátní soutěži Zpěváček účinkují děti jak z Čech, tak z Moravy a Slezska. Všechny spojuje láska k lidové hudbě a k folkloru. Ve svých regionálních soutěžích musely prokázat talent a bojovnost, aby se dostaly na finále do Velkých Losin. Z celého srdce přeji všem zúčastněným dětem, aby se jim dařilo, ať rozdávají radost- rodičům, posluchačům, přátelům. Svým krásným zpěvem potěší i nás porotce,“ říká Olga Češková, která za více jak dvacet let naučila základům dechové a hlasové techniky mnoho studentů a se stejným zájmem a péčí se věnuje i malým interpretům lidových písniček.

    Z regionálních kol soutěže Zpěváček 2013 (Český Krumlov, foto V. Berná) Děti se začnou sjíždět do Velkých Losin již od 9. května, aby zkoušely s orchestry a připravily se co nejlépe na soutěžní klání. Na semifinále i finále bude dětské zpěváky doprovázet Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů s primášem Františkem Černým (tradičně doprovází děti z Moravy a Slezska) a Lidová muzika souboru Gaudeamus VŠE v Praze pod vedením Marka Janaty („specialista“ na doprovod dětí z Čech). V pátek 10. května dopoledne zhlédnou děti místních škol koncert zahraničních zpěváčků, kteří jsou pravidelně zváni do Losin mimo soutěž. Dětské pěvecké talenty z Izraele, Bulharska, Ruska, Rumunska a Slovenska si bude moci poslechnout i veřejnost o den později, v sobotu 11. května, v areálu Ruční papírny Velké Losiny. V neděli 12. května na závěrečném koncertu ve společenském sále Termálních lázní Velké Losiny pak uslyší nejúspěšnější zpěváky letošní celostátní soutěže, kteří si budou z podhůří Jeseníků odvážet nejvyšší tituly a čestná ocenění.

    Finálová přehlídka Zpěváček 2013 se koná pod záštitou místopředsedy Senátu Parlamentu ČR Zdeněka Škromacha, ministra obrany ČR Vlastimila Picka, generálního ředitele HZS ČR plk. Drahoslava Ryby, hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila a herce Filipa Cíle.

    pořádají Folklorní sdružení České republiky, Český rozhlas, Olomoucký kraj, Obec Velké Losiny, Termální lázně Velké Losiny, Ruční papírna Velké Losiny, Asociace krajů ČR, Hanácké folklorní sdružení, Hotel Dlouhé stráně ve spolupráci s regionálními folklorními sdruženími s podporou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a Ministerstva kultury ČR.

    Partneři: OSA, Klub českých turistů, Skaut, Pionýr, TG TISK s.r.o. Lanškroun, CzechTourismus a další. Mediální partneři: Český rozhlas Olomouc, Český rozhlas Ostrava, Mediatel, Radio Proglas, TV NOE, DTA, www.borovice.cz, časopis FOLKLOR, Literární noviny, HALÓ Noviny, ČT 3, Radio Haná, Informační centrum Velké Losiny.

    Výsledky jednotlivých regionálních soutěží a další informace najdete na www.folklornisdruzeni.cz.

    Autor