Michala Kateřina Rocmanová

    Rok 2014 začal pro neziskové organizace, které se zabývají výchovou a vzděláváním dětí a mladých lidí ve volném čase, změnou. Už to nejsou „občanská sdružení“, ale „spolky“. Vlastně „zapsané spolky“. Zkratkou „z.s.“.
    Od 1. ledna 2014 totiž začal platit nový Občanský zákoník, který přináší změn podstatně víc. Ta výše zmíněná změna samozřejmě s sebou přinese další lavinu změn – spolky se budou muset přejmenovat, a tedy i změnit stanovy, vše patřičně nahlásit, vytisknout nové hlavičkové papíry, vyrobit nová razítka i propagační předměty…
    Co všechno kolem nového zákoníku nás zasáhne, se průběžně probírá na stránkách http://noz.crdm.cz

    Co dalšího nám tenhle rok ještě chystá?
    V podzimních volbách zvítězily tři politické strany, které již stihly utvořit koalici a sepsat program. Všechny tři strany podepsaly Memorandum ČRDM na podporu spolkové činnosti.
    A tak máme naději, že na nás úplně nezapomenou – i když v poměrně obsáhlém několikastránkovém programu je to zmíněno jednou jedinou větou: „Podpoříme zájmové vzdělávání a mimoškolské aktivity dětí a mládeže.“

    Volby nás čekajíi i letos, dokonce troje. Ty nejbližší – do Evropského parlamentu, jsou náplní projektu ČRDM Kecejme do toho (www.kecejmedotoho.cz)– novinky budete moci sledovat na stránkách www.vimprocvolim.cz.

    Hned na začátku roku můžeme doporučit vytvoření členské slevové karty EYCA nebo její obnovení. A pak už jen využívat slevy a výhody (www.eyca.cz).

    V květnu nás čeká Bambiriáda. Už po šestnácté představí po celé republice svoji činnost spolky dětí a mládeže.
    Léto bude jako vždy zasvěceno táborům a soustředěním.
    Na podzim si potřetí zopakujeme 72 hodin dobrovolnických činností, v nichž se budeme snažit prospět svému okolí (www.72hodin.cz).
    A to je jen v kostce výčet těch nejzákladnějších aktivit, které nejen pro své členské spolky chystá Česká rada dětí a mládeže. Nejen to – ale zejména neustálou mravenčí práci těch spolků – bude dokumentovat tištěný zpravodaj ČRDM Archa (http://crdm.cz/archa) a informační server ADAM.cz.

    Tak ať se v tom novém roce všechno daří!

    Michala Kateřina Rocmanová

    Autor