Semifinále ankety Zlatý Ámos ve čtvrtek 6. března rozhodlo o šestici finalistů. V zrcadlových sálech MŠMT o postup usilovalo sedmnáct pedagogů, kteří do semifinále postoupili z regionálních kol.

    Na cestu do Prahy je museli jejich žáci vybavit třemi věcmi, které dokládají jejich vzájemný vztah. Tak například porota viděla klíče, kterými učitelé svým žákům otevírají bránu vědomostí, basu, na kterou paní učitelka hraje ve školní cimbálové muzice, želvu, kterou děti ve třídě chovají a řadu dalších nápaditých důkazů spolupráce žáků a jejich pedagogů.

    Při slavnostním vyhlášení výsledků gratuloval finalistům ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek. Poděkoval všem pedagogům za jejich práci a dodal: „Podle mého názoru škola musí nejen vzdělávat, ale také vychovávat. Na to se někdy zapomíná. Zároveň děkuji organizátorům za to, že anketa posiluje vztahy v trojúhelníku škola, rodina, žák.“ Ministr také prostřednictvím semifinalistů slíbil, že udělá všechno pro to, aby se postavení učitelů ve společnosti zlepšilo. A pak už předseda poroty MUDr. Jan Cimický oznámil jména šesti finalistů. Jsou to:Gabriela Bajková ze ZŠ Mládeže ve Znojmě, Václav Dycka ze ZŠ U Stadionu v Litoměřicích, Ivanka Hájková z Gymnázia Jiřího Wolkera v Prostějově, Jitka Knížková ze ZŠ Šumava v Jablonci nad Nisou, Ivana Smoláková z 34. ZŠ v Plzni a Zdeněk Štěpánek z Gymnázia Elgartova v Brně.

    Finále proběhne přesně na Den učitelů, v pátek 28. března od 14 do 16 hodin v hotelu Olšanka v Praze. Finále je veřejné a o Zlatého Ámose budou učitelé a učitelky bojovat v týmu se svými žáky. Čeká je několik soutěžních úkolů. Na některé se už žáci i jejich „Ámosové“ ve školách pečlivě připravují: Za prvé musí pedagogové svým samostatným vystoupením zaujmout porotu a diváky, za druhé předvedou krátké společné vystoupení se svými žáky. Další dva úkoly jsou tajné.

    Finálové soutěže skončí v 16 hodin a pak poroty vynesou svá rozhodnutí. Dospělá porota uděluje titul Zlatý Ámos 2014, dětská porota, složená ze zástupců škol finalistů, uděluje titul Dětský Ámos 2014 a prostřednictvím SMS může každý zasáhnout do volby Ámose sympaťáka 2014 (pravidla jsou na www.zlatyamos.cz).

    Slavnostní korunovace všech vítězů proběhne tradičně o den později, v sobotu 29. března na Kantorském bále v Národním domě na Smíchově. Tam také partneři ankety ocení nejoblíbenějšího fyzikáře a chemikáře.

    Veřejné finále ankety Zlatý Ámos v pátek 28. března od 14 hodin bude možné v přímém videopřenosu sledovat na internetu na adrese dvojka.rozhlas.cz.

    Více informací na www.zlatyamos.cz

    Autor