Jeden z vrcholů kulturního léta v našem hlavním městě – Mezinárodní folklorní festival Pražský jarmark oslavil v loňském roce první decennium své existence.

    Z druhého desetiletí však začne „ukrajovat“ až příští rok, v závěru srpna 2015. Tuto skutečnost s definitivní platností potvrdil předseda FoS ČR Zdeněk Pšenica, který spolu s týmem organizátorů hodnotil počátkem tohoto týdne stav rozpracovanosti akce. Podle jeho slov nelze MFF Pražský jarmark 2014 uskutečnit kvůli nedostatku finančních prostředků. Ekonomická krize posledních let se tvrdě „podepsala“ na finanční vstřícnosti movitých donátorských firem a společností, nemluvě o tom, že střední a malé podnikatelské subjekty už vůbec nemají na to, aby finančně podporovaly kulturu, zvláště pak folklor a s ním i celou oblast udržování a rozvíjení lidových tradic.

    X. Mezinárodní folklorní festival Pražský jarmark 2013 I když Pražané a návštěvníci našeho hlavního města letos přijdou o neopakovatelné zážitky, které na festivalové scéně na Ovocném trhu tradičně nabízejí svými vystoupeními domácí a zahraniční folklorní soubory, obyvatelé řady českých, moravských a slezských měst však „zkrátka“ nepřijdou.

    IX. Mezinárodní folklorní festival Pražský jarmark (foto M. Brunerová) Na pozvání Folklorního sdružení (FoS) České republiky budou na přelomu srpna a září u nás pobývat a vystupovat soubory z Kostariky (soubory Güitite a K-León / místa vystoupení – Velká Bystřice, Valašské Meziříčí), Kanady (Nouvelle Époque / Liptál), Gruzie (Tseruli / Šumperk; Kolkhal / Červený Kostelec; Skhivi / Strakonice), Indie (Spandan / Ostrava, Červený Kostelec; Ferriswheel Youth Ensemble / Frenštát pod Radhoštěm, Karlovy Vary, Valašské Meziříčí), Korejské republiky (Korea Culture Association / Šumperk, Liptál), Mexika (Cuicalli / Šumperk, Červený Kostelec; Michoacan / Kunice, Písek, Liptál), Izraele (Dabka Ensemble / Šumperk) a Tchaj-wanu (Keelung City Shinyi Elementary School / Kroměříž, Zlín, Písek). Zatím v jednání je účast souborů z Arménie, Číny, Demokratického Konga a některých dalších zemí.

    Přesné termíny vystoupení výše uvedených zahraničních souborů budou na přelomu července a srpna upřesněna na webu www.folklornisdruzeni.cz, nebo budou k dohledání na oficiálních internetových prezentacích příslušných měst.

    Autor