Sensen – kosit, rechen – hrabat, Heu machen – dělat seno… To jsou naše základní ingredience.

    Ještě špetku dobrého počasí a lžičku zábavy a dobré muziky, to celé okořenit HeuHoj-slavností a česko-německý HeuHoj-Camp v Krušných horách je na světě!

    Je Ti mezi 17 a 99 roky? Máš chuť podílet se na praktické ochraně přírody ve Východních Krušných horách a poznat přitom spoustu nových, milých lidí? Tak se přihlas na letošní HeuHoj-Camp na adrese heuhoj@gmail.com nebo přes on-line formulář na adrese www.heuhoj.de. Ještě máme volná místa – můžeš se zúčastnit celé akce nebo přijet jen na pár dní!

    HeuHoj 2014 (skupinové foto z archivu HeuHoj Campu)Aby bylo možné každý rok vidět krásné rozkvetlé louky na svazích Krušných hor, je potřeba louky každoročně kosit. To, co dříve jen tak mimochodem zvládala hospodářská zvířata (ovce nebo kozy), přebíráme v současnosti my! Kdyby se o kosení nikdo nepostaral, v krátké době by louky začaly zarůstat keři a stromy a jejich krásná pestrost by zmizela. Květnaté louky v Krušných horách jsou přírodní poklady, které jsme zdědily po našich předcích. Byla by škoda je ztratit!

    Černá louka - Schwarzewiese ( foto z archivu HeuHoj Campu)Od 27. června do 12. července 2015 budeme kosit květnaté a orchidejové louky na české a německé straně Krušných hor. Kromě fyzické práce nepřijde ani kultura a volný čas zkrátka – např. pořádání HeuHoj-slavnosti (4. července) bude plně v našich rukou. Během slavnosti představíme místním obyvatelům naši činnost a nabídneme jim možnost překročit státní, jazykovou a kulturní hranici, pokud tedy ještě existuje?! To ověříme nejen během slavnosti v hraniční obci Cínovec/Zinnwald, ale i během česko-německých exkurzí, např. s experty na ochranu přírody a historii regionu.

    Heu Hoj 2015 - logoHeuHoj-Camp je otevřen každému, kdo se zajímá o přírodu a česko-německou přeshraniční spolupráci. Jazykové znalosti nepředstavují žádnou podmínku účasti – ruce, nohy, otevřenost a tlumočník zajistí, že si budeme dobře rozumět!
    Camp organizuje německý spolek Grüne Liga Osterzgebirge e.V.a české Občanské sdružení za obnovu Fojtovic. Kooperačním partnerem je Umweltzentrum Drážďany.

    Více informací k HeuHoj-Campu najdeš na stránce www.heuhoj.de nebo na Facebook.com/heuhoj. Kontakt: heuhoj@gmail.com (Jitka)

    Autor