Semifinále ankety Zlatý Ámos ve čtvrtek 5. března rozhodlo o šestici finalistů. V zrcadlových sálech MŠMT o postup usilovalo čtrnáct pedagogů, kteří do semifinále postoupili z regionálních kol.

    Na cestu do Prahy je museli jejich žáci vybavit třemi věcmi, které dokládají jejich vzájemný vztah. Tak například porota viděla plášť popsaný citáty paní učitelky, veliké srdce, které má paní učitelka pro své žáky, navigaci, která vždy najde tu správnou cestu ke vzdělání, ale třeba také ruční granát, protože paní učitelka je výbušná. Nápaditost žáků a studentů porotu mnohokrát překvapila. O to těžší bylo rozhodování.

    Finalisté ankety Zlatý Ámos 2015 s ministrem školství Při slavnostním vyhlášení výsledků gratuloval finalistům ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek. Zároveň poděkoval všem pedagogům za jejich práci a slíbil, že udělá všechno pro to, aby se postavení učitelů ve společnosti stále zlepšovalo. A pak už předseda poroty MUDr. Jan Cimický oznámil jména šesti finalistů. Jsou to: Barbora Holasová ze ZŠ Spálov, Bohumila Janovská z Gymnázia dr. V. Šmejkala v Ústí nad Labem, Jiří Janovský ze ZŠ v Nučicích, Tomáš Jůzl ze ZŠ Hálkova v Humpolci, Radek Matuška ze SOŠ chemické v Brně a Hana Pacíková z VPŠ a SPŠ MV v Holešově.

    Finále Zlatého Ámose proběhne v pátek 27. března od 14 do 16 hodin v hotelu Olšanka v Praze. Finále je veřejné a o Zlatého Ámose budou učitelé a učitelky bojovat v týmu se svými žáky. Čeká je několik soutěžních úkolů. Za prvé musí pedagogové svým samostatným vystoupením zaujmout porotu a diváky, za druhé předvedou krátké společné vystoupení se svými žáky. Další dva úkoly jsou tajné.

    Velké srdce paní učitelky... semifinále ankety Zlatý Ámos 2015 Finálové soutěže skončí v 16 hodin a pak poroty vynesou svá rozhodnutí. Dospělá porota uděluje titul Zlatý Ámos 2015, dětská porota, složená ze zástupců škol finalistů, uděluje titul Dětský Ámos 2015 a prostřednictvím SMS může každý zasáhnout do volby Ámose sympaťáka 2015. Partneři ankety Zlatý Ámos na finále zveřejní, komu udělí titul Nejoblíbenější učitel fyziky a Nejoblíbenější učitel chemie.

    Slavnostní korunovace všech vítězů proběhne tradičně o den později, přesně na Den učitelů, v sobotu 28. března na Kantorském bále v Národním domě na Smíchově.

    Autor