V pořadí již dvanáctý ročník Pražské muzejní noci proběhne v sobotu 13. června 2015.

    Tato oblíbená kulturně-prezentační akce propagující činnost muzeí a galerií přináší již od roku 2004 možnost prozkoumat kulturní dědictví metropole v tak trochu jiném světle. Letos se do Pražské muzejní noci zapojí 48 muzeí, galerií a dalších kulturních institucí v 80 objektech.

    Pražská muzejní noc 2015 (obálka informační brožury) Kdy? Letošní Pražská muzejní noc se uskuteční v sobotu 13. června 2015 od sedmi hodin večer do jedné hodiny ráno.

    Za kolik?
    Vstup a doprava autobusy Pražské muzejní noci bude i na letošním dvanáctém ročníku zdarma
    , s výjimkou NKP Vyšehrad, kde se platí symbolické vstupné 1 Kč.

    Kde?
    Své dveře návštěvníkům otevře 48 institucí s 80 objekty po celé Praze. Seznam institucí a jejich objektů najdete na stránkách Pražské muzejní noci v záložce Instituce.

    Pražská muzejní noc 2015 (mapa z informační brožury)

    Jak se kam dostanu?
    Doprava během sobotní noci bude zajištěna speciálními autobusovými linkami, které zřizuje Dopravní podnik hlavního města Prahy. Letos bude k dispozici 11 linek, které vás dopraví do všech objektů zapojených institucí po celé Praze. Centrálním přestupním bodem bude jako každoročně náměstí Jana Palacha u stanice metra A Staroměstská.

    Pražská muzejní noc 2015 Kde se můžu informovat?
    Informační stany budou umístěny jako každoročně na Václavském náměstí před Historickou budovou Národního muzea a na náměstí Jana Palacha – na Václavském náměstí v pátek 12. 6. od 12 do 19 hodin a v sobotu 13. 6. od 10 do 24 hodin, na nám. Jana Palacha jen v sobotu od 10 do 24 hodin. Pracovníci informačních stanů vám ochotně poradí, kam se zajít podívat, jak se kam dostanete i kde mají zábavný program například pro děti. K dispozici budou také mapky dopravy se seznamem zapojených institucí.

    A co ještě? Váš osobní program sobotní noci si můžete naplánovat v aplikacích Moje muzea a Moje noc. Seznam objektů, do kterých se půjdete podívat či programů, na které se chystáte, si můžete nejen vytisknout a přinést s sebou, ale i sdílet s vašimi přáteli na Facebooku. Webové stránky Pražské muzejní noci vám budou i letos dostupné ve vašem mobilním telefonu, stačí vyhledat m.prazskamuzejninoc.cz a dozvíte se vše potřebné.

    Nováčky letošního ročníku jsou Charita Česká republika, Knihovna AV ČR, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze, Galerie Villa Pellé, Sdružení českých umělců grafiků HOLLAR, Muzeum historických nočníků a toalet, Pražská plynárenská, a.s. s Plynárenským muzeem a České dráhy a.s. s Vládním salonkem na Hlavním nádraží. I v roce 2015 zůstane Pražská muzejní noc věrná své základní myšlence, kterou je návštěva muzeí a galerií v netradičním nočním čase (19:00 až 1:00 hodin) a vstup a doprava zdarma. Nebude chybět ani bohatý doprovodný program, který se stal pro akci typickým. Pražskou muzejní noc pořádají Národní muzeum, Dopravní podnik hlavního města Prahy a Asociace muzeí a galerií ČR ve spolupráci s dalšími institucemi.

    Informační brožuru letošní Pražské muzejní noci si můžete stáhnout zde. Pokud nevyužijete elektronickou verzi brožury v mobilních zařízeních či tabletech, můžete si ji na stejném odkazu i vytisknout.

    http://www.prazskamuzejninoc.cz/2015/clanek.php?id=1

    Autor