Svátek otevírání běžně nepřístupných zahrad veřejnosti (Open Garden & Squares Weekend) vznikl ve Velké Británii a probíhá vždy během druhého červnového víkendu.

    Projekt se setkal s velkým ohlasem a stal se postupně tradičním po celé Evropě.

    V České republice se do projektu zapojují i běžně navštěvovaná místa, ovšem s doplňkovým programem koncipovaným pro tuto ojedinělou akci.
    Organizátoři by rádi v tento víkend prezentovali veřejnosti význam vegetace a posílili její postavení ve společnosti. Obvyklá forma je komentovaná prohlídka o historii, současném stavu i záměrech do budoucnosti v zahradě či parku, doplněná dalším programem.

    Chtějí tak zvýšit informovanost a povědomí lidí o zahradním umění, zahradní architektuře, parcích, zahradách a veřejných prostorech. prezentovat obor veřejnosti. Představit jednotlivé objekty s jejich příběhy a tajemstvím a přinést lidem zážitek z poznání.

    Více informací na www.vikendotevrenychzahrad.cz

    V České republice se do Víkendu otevřených zahrad zapojují jak běžně nepřístupné zahrady, tak i parky a veřejná prostranství, ve kterých se v průběhu dvou dní snažíme přiblížit veřejnosti jiným zajímavým způsobem zahrady. Prostřednictvím průvodcovaného programu, jehož hlavním úkolem je oživit zájem lidí o tyto plochy, které jsou primárně pro veřejnost určené. Obvyklou formou jsou komentované prohlídky doplněné dalším kulturním programem. Letošního ročníku se zúčastní téměř sto zahrad po celé České republice.

    Víkend otevřených zahrad 2015 - mapu míst najdete na www.vikendotevrenychzahrad.cz

    Výběr z programů
    Národní památkový ústav se zúčastní s řadou svých objektů. Tradičně můžete navštívit zahrady pod Pražským hradem. Květnou a Podzámeckou zahradu v Kroměříži. V zámeckém parku v Lednici bude v trávníku vysečen půdorys zaniklé zahrady u zámku. Návštěvníci se budou moci podívat do umělé jeskyně Peklo a na běžně nepřístupný Slavičí ostrov v zámeckém parku. Večer 13. 6. 2015 se ve 20.30 v lednickém parku rozezní muzikál Jesus Christ Superstar.

    Přírodní zahrady, o.s. na Vysočině představí ekologický způsob zahradničení ve svých patnácti ukázkových zahradách, které můžete navštívit a v rodinném prostředí s majiteli probrat jejich zkušenosti s ekologickým způsobem péče o zahradu. V Jihomoravském kraji můžete mimo jiné navštívit Bylinkovou zahradu ve Valticích.

    Více informací na www.vikendotevrenychzahrad.cz

    Víkend otevřených zahrad Již VI. ročník Víkendu otevřených zahrad ve dnech 13.-14.6.2015 připravili Průvodce parkem, o.s. ve spolupráci se Společností pro zahradní a krajinářskou tvorbu, o.s. a Národním památkovým ústavem.

    Přímý přenos prostřednictvím Českého rozhlasu Dvojka začne ve 14:05 hodin a potrvá do 15:00. Již tradičně navštíví redaktor pořadu Výlety s Dvojkou jeden z objektů.

    Autoři