Slavnostní kolaudace uzavřela na sklonku června další ze stěžejních etap projektu rekonstrukce rotundy sv. Václava na Malostranském náměstí.

    V rámci stavebních prací byla do prostoru někdejší rotundy umístěna kovová lávka, z níž si návštěvník bude moci unikátní památku prohlédnout…

    Do rotundy byla na své původní místo uložena replika dlažby z 11. století… Do prostoru byl také umístěn fragment románského okénka. V místě je dále k vidění kamenný kruh, jenž je pozůstatkem z ještě starší kůlové stavby.

    Během průzkumu archeologové zdokumentovali kolekci šperků z 9. a 10. století, šest koster rodiny rytíře z doby Jana Lucemburského a více než 3 000 úlomků nádob.
    Nálezy tak činí z prostoru, o němž odborníci ještě donedávna nevěděli, jedno z nejvýznamnějších archeologických nalezišť v Praze. Rotunda byla totiž více než 300 let považována za ztracenou a náhodně objevena teprve před 12 lety během rekonstrukce budovy, v níž sídlí informatická sekce MFF UK.

    Slavnostní otevření zrekonstruované památky proběhne v Den české státnosti, který je zasvěcen sv. Václavu. Rotunda se tak po staletích dočká dalšího „svatováclavského zázraku“.

    Celý článek a fotogalerii najdete na
    http://www.mff.cuni.cz/verejnost/konalo-se/2016-07-rotunda/

    Související:
    http://www.adam.cz/clanek-2015010047-rotunda-svateho-vaclava-byla-ztracena-nekolik-staleti-ted-muze-byt-zpristupnena-verejnosti.html

    Rekonstrukce, archeologické a restaurátorské práce jsou financovány z projektu Norských fondů. Na projekt však prostřednictvím dárcovské aplikace významně přispělo také téměř 600 dárců.

    Více na:
    www.nase-rotunda.cz

    #rotunda #památka #Svatováclavskárotunda

    Autor