Potraviny obsahující „éčka” jsou strašákem všech a také vzbuzují respekt. Mnohdy ale neprávem. Ne všechna éčka v potravinách jsou totiž nežádoucí, nebo snad zdraví škodlivá. Často se za označením „E” skrývá například vitamín C. Na druhou stranu ale některá aditiva nepříznivě ovlivňují pozornost dětí.

    Je vám záhadou, jak to, že kupovaný kompot z obchodu už měsíc stále září až nezdravou jasnou červení, když vaše domácí jahodová zavařenina má už od počátku spíše barvu hnědou?
    Za svou barevnost, která má do skutečné barvy ovoce při zavařování opravdu jen hodně daleko, mohou především konzervanty, barviva, emulgátory a další přidané látky, které ve zkratce nazýváme éčka….

    … I do oblíbených sladkostí se smí používat potravinářská barviva, jejichž množství reguluje EU. Mezi ně patří látky, které mohou nepříznivě ovlivnit pozornost dětí. Jsou to například potravinářské žlutě E110, E104, E102, červeně E124, E129, azorubin E122 a tartrazin E102. Najít je kromě laskomin můžete například na přebalech oblíbených bramborových chipsů.
    Uvedené látky podle Americké akademie pediatrů zvyšují riziko vzniku syndromu ADHD (hyperaktivita a snížená pozornost). K látkám, které mohou také nepříznivě ovlivňovat pozornost dětí, se přiřazuje ještě indigotin E132 a modř E133.

    Více:
    https://www.novinky.cz/zena/zdravi/408920-ecka-v-potravinach-mohou-ovlivnovat-pozornost-deti-nektera-jsou-ale-neskodna.html

    Autor