Je to již dvanáct let, co se ve Valmezu poprvé roztočila Vrtule.

    V tento narozeninový den bude ve Vrtuli otevřeno od 9.00 do 12.00 a od 13.00 do 18.00 hodin. Jako dárek máme pro Vás připraveny nové hry a také jedno překvapení, které jistě potěší nejen děti, ale i hravé dospělé. Přijďte nás navštívit a ochutnat kouzlo tohoto místa.

    Prostředí je tu inspirativní a hravé (foto z archivu Vrtule - světa poznání a her, TOM Zlaté šípy) Prostředí je tu inspirativní a hravé (foto z archivu Vrtule - světa her a poznání, TOM Zlaté šípy) Zpočátku to byla jen jedna místnůstka s několika desítkami společenských her a hlavolamů. Čas plynul a ve Vrtuli přibývaly nové a nové herní prvky. Velké postřehové hry a herní stoly rozvíjející spolupráci a komunikaci. Interaktivní expozice „Kdo neviděl, neuvěří!“, odhalující optické klamy a zrakové iluze. Hraví stavitelé a Krtkovo bludiště. A posledním přírůstkem je hravá expozice „Evropou křížem krážem“.

    Více informací o nás hledejte na: www.zlatesipy.cz/vrtule a Facebooku: Vrtule – svět her a poznání


    Vrtule – svět her a poznání

    Když se řekne Vrtule, nejednomu z obyvatel Valašského Meziříčí a okolí se vybaví kromě části letadla také Vrtule – svět her a poznání. Místo dobré zábavy, které dětem i dospělým již po dvanáct let poskytuje zázemí pro příjemně a užitečně strávený čas při hraní, tvoření a učení se zážitkem.

    Jak to všechno začalo?
    Již od samotného začátku bylo našim cílem vytvořit atraktivní, hravě-vzdělávací prostor pro nejširší veřejnost, který bude dostupný každému. Proto jsme v roce 2004 založili klub, který nabízel desítky moderních společenských her a hlavolamů. Tehdy ještě pod názvem Vrtule – klub deskových her.
    Prostředí je tu inspirativní a hravé (foto z archivu Vrtule - světa her a poznání, TOM Zlaté šípy)Postupem času se nabídka rozšiřovala o herní prvky v podobě velkých postřehových her a herních stolů rozvíjejících spolupráci a komunikaci. Velkým krokem bylo vybudování interaktivní expozice zaměřené na fyzikální a optické klamy. Z podtitulu zmizel slogan „klub deskových her“, který nahradil nový, výstižnější „svět her a poznání.“

    Co najde návštěvník ve Vrtuli?
    V těchto dnech je možné si ve Vrtuli zahrát jednu ze 150 deskových her či pobavit se s přibližně 80 hlavolamy.
    Prostředí je tu inspirativní a hravé (foto z archivu Vrtule - světa poznání a her, TOM Zlaté šípy) Dále Vrtule nabízí v našem regionu ojedinělou interaktivní expozici „Kdo neviděl, neuvěří!“. Můžete se nechat nejdříve hravě oklamat, abyste se záhy mohli pokusit rozluštit tajemství klamů a iluzí. Najdete zde zakřivená zrcadla i zrcadlovou komnatu, filmový buben a další „hračky“ oblíbené na konci 19. století, které se staly předchůdci filmu, periskop, kaleidoskop, přístroj lámající světlo na spektrum a další zajímavosti.
    Všechny předměty jsou doplněny o popis a vysvětlení jednotlivých předváděných jevů. Důraz je kladen na maximální možnou názornost, zapojení návštěvníka, zajímavé podání experimentů a samozřejmě také na výukový přínos předváděného jevu, uvedením jeho příčin a důsledků.

    Prostředí je tu inspirativní a hravé (foto z archivu Vrtule - světa poznání a her, TOM Zlaté šípy) Vloni přibylo do Vrtule pro děti naprosto neodolatelné velké „Krtkovo bludiště“. Vybaveni baterkou i bez ní zažívají děti a mnohdy i dospělí dobrodružnou cestu temnými podzemními chodbami.
    Na bludišti se nachází expozice „Hraví stavitelé“, kde je možné z tisíců dřevěných kostek podle obrázků vystavět některou z významných evropských staveb. Římské Koloseum, anglické Stonehenge, pařížskou Eiffelovu věž a mnoho dalších. Fantazii se meze nekladou, takže mnozí staví také smyšlené stavby svých snů.

    Evropou křížem krážem... (foto z archivu Vrtule - světa her a poznání, TOM Zlaté šípy)Nejnovější novinkou ve Vrtuli je interaktivní expozice „Evropou křížem krážem“. Jedná se o zábavně naučnou výstavu věnující se zeměpisu a zajímavostem Evropy.
    Evropou křížem krážem... (foto z archivu Vrtule - světa her a poznání, TOM Zlaté šípy)Hravým způsobem se seznámíte se všemi evropskými zeměmi, poznáte jejich krásy, památky a zeměpisné i kulturní zajímavosti.
    V prosinci 2016 si můžete cestování Evropou křížem krážem zpestřit v našem fotoateliéru soutěží o nejlépe oblečeného Evropana v tradičním oděvu.

    Kde Vrtuli najdeme a kdy je možné ji navštívit?
    Dnes Vrtule čítá několik místností nacházejících se v domě poblíž náměstí ve Valašském Meziříčí. Navštíví ji ročně na 8000 návštěvníků, kteří si zahrají nespočet partií deskových her, projdou interaktivními výstavami a zábavnými expozicemi.

    Najdete nás na náměstí ve Valašském Meziříčí, Pospíšilova 12/13 , v 1.patře nad jídelnou Mamulka. Otevřeno máme ve VRTULI každé pondělí, středu a pátek, vždy od 14 do 18 hodin. Vstupné je dobrovolné!
    Aktuální dění ve Vrtuli můžete sledovat na: www.zlatesipy.cz/vrtule

    #hry

    Autoři