„Máloco promlouvá k duši dospělého člověka s tak přímočarou bezprostředností, jako dětský umělecký projev.

    Stejně jako v minulém roce i letos velice ráda podporuji jako ministryně školství, mládeže a tělovýchovy nejen záštitou, ale také osobně projekt Týden uměleckého vzdělávání a amatérské tvorby,“ říká ve svém poselství k akci Kateřina Valachová, ministryně školství, mládeže a tělovýchovy.

    Týden uměleckého vzdělávání a amatérské tvorby 2017 (detail plakátu) Ve dnech 20.–28. května 2017 se bude konat pátý ročník Týdne uměleckého vzdělávání a amatérské tvorby. Organizátoři zajímavých kulturních akcí po celé České republice se mohou přihlásit na webových stránkách www.amaterskatvorba.cz a zapojit se tak do celostátního projektu na podporu uměleckého vzdělávání a amatérské tvorby.

    V posledním květnovém týdnu ožije Česká republika stovkami amatérských představení, koncertů, výstav, performancí, autorských čtení, dílen a seminářů, akademií základních uměleckých škol a dalších kulturních akcí. V každém z minulých ročníků se k Týdnu přihlásilo kolem dvou stovek pořadatelů. Projekt si získal již stabilní spektrum účastníků a příznivců, nicméně věříme, že má stále potenciál oslovit a zaujmout nové aktéry kulturního života napříč žánry i regiony.

    Cílem projektu, který organizuje Národní informační a poradenské středisko pro kulturu (NIPOS) a jehož inspirace přišla za zahraničí, je zviditelnění všech aktivit neprofesionálního umění a všech forem uměleckého vzdělávání. „Není to kampaň ani soutěž mezi obcemi, kraji, či dokonce mezi uměleckými obory. Týden má jediné poslání. Ukázat veřejnosti, jaké množství aktivit může nabídnout jeden jediný týden v roce a tím dokumentovat význam amatérských aktivit jako nejdostupnější formy neformálního uměleckého vzdělávání pro kulturní život u nás,“ říká Lenka Lázňovská, ředitelka NIPOS.

    Tváří Týdne 2017 se stal populární herec, moderátor, hudebník a zpěvák Martin Písařík, který svou uměleckou dráhu začal v amatérském divadle RADAR, jemuž zůstal věrný i jako profesionální umělec pro onu „atmosféru společně vytvářené a sdílené energie, zábavy a radosti“, kterou pro něj amatérské divadlo znamená.

    Záštitu nad pátým ročníkem převzalo Ministerstvo kultury a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Česká komise pro UNESCO.
    Více informací o projektu najdete na webových stránkách www.amaterskatvorba.cz

    Z poselství Daniela Hermana, ministra kultury:
    5. ročník Týdne uměleckého vzdělávání a amatérské tvorby probíhá v době, kdy se víc než jindy ptáme po kořenech a obsahu naší kultury, národní i středoevropské. Pociťujeme potřebu ji znovu – a možná nově – definovat, rozvíjet ji a pečovat o ni. A jakkoli je obsah pojmu kultura široký a zahrnuje vše od způsobu stolování po podobu veřejné diskuse, nejčastěji bývá ztotožňován právě s projevy umělecké činnosti.“
    Celé poselství najdete zde:http://www.amaterskatvorba.cz/tuvat.php?str=poselstvi

    Autoři