Co se vám vybaví při vyslovení názvu – Bitva u Štěrbohol? Nebo pojmu Sedmiletá válka? Nic moc?

    Napřed si tedy pojďme připomenout trochu historie. Nebaví některé z vás dějepis? Ale historie, to jsou přece nejrůznější vzrušující příběhy, které se staly dříve, než můžeme pamatovat, a které si nezadají s mnoha akčními filmy. Letopočty se teď zrovna učit nemusíme. Přečtěte si, co se dělo v dnešní pražské čtvrti před 260 lety. A představte si, že jste na jeden den třeba mušketýry nebo granátníky, kteří se v bitvě dostali do těžko řešitelné situace.

    Bitva u Štěrbohol 1757 - dobová rytina (Sedmiletá válka 1756-1762) 6. května 2017 uplyne 260 let od bitvy u Štěrbohol.
    Je to historie, kterou dnes málokdo zná. Přitom to ale nebyla žádná drobná šarvátka, ale část války, kterou můžeme bez rozpaků označit za první celosvětový konflikt.

    Připomenutí bitvy se koná ve Štěrboholích v sobotu 29. dubna 2017 od 10 hodin dopoledne. Ukázky dobového vojska, soutěže pro děti, a večer pálení čarodějnic:
    http://www.sterboholy.cz/novinky/260.vyroci-bitvy-u-prahy–sterbohol-a-paleni-carodejnic-2017-319/

    Sedmiletá válka (1756-1762) A ta historie? Podívejte se napřed na nějakou historickou mapu, jak vypadala Evropa, hlavně Evropa střední. Zhruba tam, kde dnes leží Polsko a východní část Německa, severně od našich hranic, se rozkládalo Pruské království. Nejde říci, že by všechny evropské státy v té době byly zrovna mírumilovné, ale válečné choutky Pruska a jeho krále Fridricha II. (zvaného též Friedrich II. der Große, česky Bedřich Veliký, přezdívaný „starý Fritz“) byly opravdu veliké. Starý Fritz prý veřejně hlásal, že je potřeba napadnout každého, kdo se zrovna vyskytne okolo, a důvody případně předkládat až při vyjednávání o kapitulaci napadeného.

    Bitva u Štěrbohol 1757 na dobové mapě (Sedmiletá válka 1756-1762) A tak v srpnu 1756 rozpoutal Fridrich II. první válku celosvětového rozsahu, později zvanou „sedmiletá“. Boje se rozhořely v Evropě, severní i jižní Americe, Africe, Indii a na Filipínách.
    Na jaře následujícího roku podnikl Fridrich rychlý úder směřovaný do centra Čech a v květnu se jeho vojska objevila před Prahou. Rakouské vojsko, ve kterém bojovalo mnoho Čechů (Už jste se podívali na tu mapu? Viděli jste, kde se v té době rozkládala Rakouská monarchie a které všechny země obsahovala?), nebylo dobře připravené. Střet obou armád se měl odehrát východně od Prahy, kde rakouská armáda zaujala obranné postavení v oblasti mezi Vítkovem a Malešicemi. (I tady je dobré se podívat na mapu.)

    Opevněné město Praha 1757 - tehdy mělo asi 40 tisíc obyvatel, a zahrnovalo vlastně jen Malou Stranu, Staré Město, Nové Město a Vyšehrad (dobová mapa Bitvy u Štěrbohol) Dne 6. května 1757 se pruská armáda blížila ku Praze přibližně od Satalic a Kbel. Kolem desáté hodiny dopolední vyrazila pruská jízda do útoku proti jízdě rakouské. První vlna byla úspěšně odražena, avšak další nápor Prusů obrátil rakouskou kavalerii na zmatený útěk. Prchající skupiny jezdců směřovaly ku Praze a ještě dále až k Benešovu.
    Velení pruských vojsk se ujal osobně král Fridrich II. a zaútočil na rakouské pravé křídlo. Rakouská pěchota, nyní zbavená podpory uprchlého jezdectva, byla nucena obrátit se pod silným tlakem nepřítele na ústup.
    Kolem třetí hodiny odpoledne se rakouská obrana zcela zhroutila a po chaotickém útěku se mnohým vojákům podařilo dostat pod ochranu pražských hradeb – v síle asi 40 000 mužů.

    Následovalo obléhání Prahy pruskými vojsky. Proto musel Fridrich II. před Prahou zanechat velkou část své armády a ta mu potom chyběla v bitvě u Kolína 18. 6. 1757.

    V bitvě u Kolína utrpěli Prusové od rakouské armády vedené generálem Daunem těžkou porážku a začali se stahovat z Čech. 20. 6. 1757 skončilo i obléhání Prahy.

    Další informace:
    https://www.facebook.com/bitvauprahysterboholy
    http://www.praha1757.cz/

    #bitvausterbohol #sedmiletavalka #Štěrboholy #praha1757

    Autoři