V trutnovském areálu Bojiště začne ve středu největší setkání českých skautů a skautek zvané Obrok 2017.

    Víc než 1 500 účastníků čekají během pěti dní workshopy, koncerty, velká hra, ale i dobrovolná práce v desítkách neziskovek v trutnovském regionu. Jako hosté budou se skauty debatovat například mladý politik Dominik Feri, bavič Kazma Kazmitch, youtuberka Gabrielle Hecl, matematik Karel Janeček nebo třeba expertka na právo ve věci zahalování muslimských žen Kamila Abbasi. Poprvé bude také na skautské akci zajištěna odběrová stanice pro registrace nových dárců kostní dřeně.

    Z uplynulého ročníku akce Obrok (foto Junák - český skaut)Obrok 2017 je určen pro skautky a skauty, kterým je mezi 15 a 24 lety, tedy pro skautské teenagery a mladé oddílové vedoucí. “Program začne ve středu večer slavnostním ceremoniálem. Od čtvrtečního rána se pak budou účastníci věnovat dobrovolné práci – pomáhat v trutnovských lesích a parcích, v nemocnici nebo třeba v lesní školce či domově pro seniory. Více než dvě stě skautů a skautek vyrazí také do Krkonošského národního parku,” vysvětluje programová manažerka Obroku Alžběta Malůšová. Kromě desítek programových stanů postaví skauti na Bojišti také skautské muzeum, kavárnu, kino a bazény.

    Z uplynulého ročníku akce Obrok (foto Junák - český skaut)Ve spolupráci s Nadací pro transplantace kostní dřeně a trutnovskou nemocnicí bude také poprvé na celostátní skautské akci zajištěna odběrová stanice pro registrace nových dárců kostní dřeně. Stovky povětšinou nedlouho dospělých skautek a skautů se tak budou moci během Obroku nechat zapsat mezi dárce. Vzorky krve poslouží k rozšíření Českého národního registru dárců kostní dřeně a cílem je pomoci lidem postiženým leukémií a dalšími nemocemi krvetvorby. Skauti s nadací spolupracují už 18 let, za tuto dobu svými každoročními sbírkami přispěli nadaci částkou překračující 8 milionů Kč.

    Z uplynulého ročníku akce Obrok (foto Junák - český skaut)Pro řadu účastníků bude nejzajímavějším dnem sobota, protože se skauty přijede na Obrok i tentokrát diskutovat řada osobností veřejného života. Debatovat o zapojení mladých do politiky bude Dominik Feri, skautka Lucie Myslíková zase o své účasti na brněnské demonstraci proti neonacistům, filmař Janek Rubeš o boji proti nepoctivým taxikářům a směnárnám, bavič Kazma jim poví o zákulisí přípravy svého posledního úspěšného videa, grafik Lumír Kajnar bude mluvit o tvorbě značky nebo například Karim z Pragulicu o bezdomovectví.

    Z uplynulého ročníku akce Obrok (foto Junák - český skaut)Pro skauty a skautky toho ale mají organizátoři připraveného mnohem víc. Vyzkouší si netradiční sporty a zapojí se do velké hry, kde využijí spolupráci i strategické plánování. Řada dobrovolníků je na Bojišti už od neděle a pomáhá připravovat celý areál. Po areálu také skauti a skautky rozmisťují lišky. “Liška je maskotem letošního Obroku a do Trutnova se podle nás hodí. Je to živé a čiperné stvoření,” vysvětluje manažerka komunikace Anna Bělková s tím, že Bojiště má navíc obecně dobrodružnou a indiánskou atmosféru, což je skautům blízké.

    Od roku 2000 se uskutečnilo již osm ročníků skautského festivalu Obrok, a to pokaždé v jiné části Česka, poslední ročník se uskutečnil v roce 2015 ve sportovním areálu Vesec v Liberci. Do Královehradeckého kraje míří Obrok už potřetí. O akci informuje i modře natřený slon, u silnice na Dvůr Králové.


    Více o Obroku 2017 na www.obrok17.cz a www.fb.com/skautskyobrok.


    Akci pořádá Junák – český skaut, který je největší výchovnou organizací pro děti a mládež v Česku. Za posledních 11 let se počet skautek a skautů v zemi zvýšil ze 40 tisíc na 58 tisíc. Skauting vede k formování charakteru, přináší mladým lidem dobrodružství a partu kamarádů. Je největším hnutím pro děti a mládež na světě -hlásí se k němu okolo 50 milionů dětí a mladých lidí ve 216 zemích světa. Více na www.skaut.cz

    Autor