V ulicích staré Prahy bude v sobotu 13. ledna možné potkat velmi neobvyklé a často dost děsivé kolemjdoucí. Proběhne tu totiž další ročník šifrovacího závodu Prahou plnou strašidel.

    Prahou plnou strašidel se můžete vydat obvykle druhou lednovou sobotu (strasidla.net, foto archiv akce 2014)

    Závod je určený jak pro skauty a skautky, tak pro zájemce z řad veřejnosti, kteří rádi potrápí své mozkové závity. Ke strašidlům vás totiž dovedou šifry a rébusy!

    Už 34. ročník tohoto netypického orientačního závodu pořádají skauti v sobotu 13. ledna 2017 od 14 do cca 19.30 hodin v ulicích pražského Starého Města a Malé Strany. Start i cíl je na hřišti u Tyršova domu (Újezd 450/40) v Praze 1 (vstup na hřiště z ulice Všehrdova nebo z parku Kampa). Strašidelné bytosti závodnici hledají pěšky v uličkách Starého Města a Malé Strany.

    Prahou plnou strašidel se můžete vydat obvykle druhou lednovou sobotu (strasidla.net, foto archiv akce 2014) Závodu se obvykle účastní především skautské a jiné dětské oddíly, kde skupinky tvoří vždy dvě až tři děti ve věku od 7 do 16 let. Závod pro veřejnost má volnější pravidla a může si ho vyzkoušet kdokoliv, kdo dorazí – třeba děti s rodiči či prarodiči nebo skupiny kamarádů.
    Prahou plnou strašidel se můžete vydat obvykle druhou lednovou sobotu (strasidla.net, foto archiv akce 2014) Registrace skautských účastníků probíhá předem přes internet, zájemci o kategorii Veřejnost se registrují na místě startu 15 minut před zahájením akce a dále v jejím průběhu.

    „Šifry a hádanky prozradí závodníkům místa, na kterých se skrývají pražská strašidla. Účastníci je musí najít a použít na ně také správně vyluštěné zaklínadlo,“ vysvětluje princip závodu Vladislav Páleník, jeden z organizátorů ze žižkovského skautského střediska. „Během akce se nesmí používat žádné technologie, mobily nebo tablety, závodníci se musí spolehnout jen sami na sebe,“ dodává.

    Prahou plnou strašidel se můžete vydat obvykle druhou lednovou sobotu (strasidla.net, foto V. Zedínek 2017) Šifrovací závod končí slavnostním vyhlášením nejlepších týmů v jednotlivých kategoriích, kterému předchází přehlídka všech strašidel a volba nejlepšího strašidla roku, MISS HUHULA 2018 – o vítězi rozhodují hlasováním všichni závodníci.

    Historie Prahy plné strašidel se začala psát v listopadu roku 1983 na Betlémském náměstí. Z prvního ročníku, komorní akce o 17 účastnících, se časem vyvinul závod se stovkami účastníků a příznivců. Strašidla jsou vybírána podle knihy Pražská strašidla autorů Miroslava Švandrlíka a Jiřího Wintera-Neprakty.

    Prahou plnou strašidel se můžete vydat obvykle druhou lednovou sobotu (strasidla.net, foto V. Zedínek 2016) Přehled kategorií:
    – závod hlídek oddílů: přihlašování předem, 3 kategorie podle věku (11 – 16 let), hlídka má 2 – 3 členy, max. čas závodu 2 hodiny
    – závod dospělých: přihlašování předem, ročník 2001 a starší, hlídka má 2 – 5 členů, max. čas závodu 2 hodiny
    – závod veřejnosti: přihlašování na místě, věk neomezen, max. počet členů hlídky 5, doprovod dospělé osoby, neomezený čas závodu

    Závod pořádají skauti a skautky z Městské části Praha 3 za podpory Městské části Praha 1.

    Více o závodu naleznete na www.strasidla.net.

    Autor