V termínu od 9. 2. do 25. 2.2018 proběhl v Brně jeden z olympijských festivalů a právě zde jsme měli možnost prezentovat turistiku. V programu Zážitková turistika se představily turistické závody, Asociace turistických oddílů mládeže a Klub českých turistů.

    V únoru 2018 se na olympijském festivalu v Brně v rámci Zážitkové turistiky představily turistické závody, Asociace turistických oddílů mládeže a Klub českých turistů Po složitých jednáních byla na konci listopadu pověřena Rada turistických závodů prezentací. Po dohodě s možnými realizátory a ČOV bylo jasno – jdeme do toho v Brně. Zdeněk Vejrosta a Tomáš Fúsek se ujali taktovky, vymýšleli koncepci, jednali s vedením obou spolků a s ČOV. Připravovaly se propagační nástěnky, vyráběly se hry, vznikly originální učební pomůcky pro turistický závod, navrhoval se design průkazů, pamětních listů, připravovaly se propagační listy jednotlivých disciplín turistického závodu, pracovali jsme na memorandu s ČOV.

    Po domácí přípravě expozice se pro nás vše rozběhlo již 7. 2. a 8. února, kdy v pavilonu Z na brněnském výstavišti probíhala instalace celé turistické prezentace.

    V únoru 2018 se na olympijském festivalu v Brně v rámci Zážitkové turistiky představily turistické závody, Asociace turistických oddílů mládeže a Klub českých turistů V pátek 9. února vše začalo a roztočil se maraton 17 dní, což představovalo neskutečných 214 hodin, kdy vše muselo bezchybně fungovat. Návštěvníci našeho stánku byli seznámeni s projektem Zážitková turistika – získávali informace o Asociaci TOM a o Klubu českých turistů. Mohli si projít krátkou přípravou na turistické závody se závěrečným mini závodem, mohli si zahrát dřevěné stolní hry, včetně unikátního doplňování puzzlů do hradu Špilberk, malovaly se turistické značky. Velkému zájmu se těšila i mapa, kam návštěvníci naší expozice zapichovali špendlíky podle svého bydliště – mapa České republiky byla hustě pokryta a okolo za hranicí ČR se špendlíky doplněné vlaječkami, pyšnily i názvy účastníků z jiných zemí (Slovensko, Rakousko, Rusko, Polsko, Maďarsko, Ukrajina, Španělsko, Itálie, Německo, Austrálie, Brazílie, USA).

    V únoru 2018 se na olympijském festivalu v Brně v rámci Zážitkové turistiky představily turistické závody, Asociace turistických oddílů mládeže a Klub českých turistů Expozicí Zážitkové turistiky prošlo za dobu konání olympijského festivalu více než 10 000 návštěvníků a 4 261 jich prošlo naším mini turistickým závodem.

    Byli jsme pozváni jako VIP hosté na slavnostní zahájení olympijského festivalu v Brně, Vratislav Chvátal, Zdeněk Vejrosta a Tomáš Fúsek odkrývali taje turistické závodů při debatách s dalšími hosty ve stánku Olympic family.

    Mimo nepřetržitý chod naší expozice bylo připraveno osm debat Na slovíčko – povídání o turistice a aktivitách okolo ní (turistické závody, závodnická příprava, turistické značení, fungování oddílů mládeže, zahraniční aktivity, výchova).

    V únoru 2018 se na olympijském festivalu v Brně v rámci Zážitkové turistiky představily turistické závody, Asociace turistických oddílů mládeže a Klub českých turistů V sobotu 10. února proběhla mini exhibice s předáváním olympijských medailí, 17. února byl přirpaven program pro děti Na Špilberku straší a 23. února další speciální dětský program Bláznivé zimní sporty.

    Podařilo se nám dostat i na fotky uveřejněné v Deníku Olympijského festivalu a v neděli 11. února i na hlavní pódium – zde pak společně s moderátorem ČT Danielem Strachem Zdeněk Vejrosta rozmlouval o turistice, mládeži, turistických závodech a proběhlo zde také slavnostní předání ceny za přínos pro turistické závody. Pomyslnou štafetu po předsedovi ČOV Jiřím Kejvalovi dostal Tomáš Fúsek za dlouhodobě vynikající sportovní výsledky a nepřehlédnutelný propagační design turistických závodů.

    V únoru 2018 se na olympijském festivalu v Brně v rámci Zážitkové turistiky představily turistické závody, Asociace turistických oddílů mládeže a Klub českých turistů Vše jsme zaštiťovali vlastními silami, za částečné pomoci olympijských dobrovolníků, na které se podíleli tomíci z TOM Rokytná Brno, TOM Vltavský paprsek Kralupy nad Vltavou, TOM Stopaři Mikulášovice, TOM Šikulové Kralovice a TOM Tuláci Frýdek -Místek. Celkem nás bylo 64 organizátorů různého věku a právě ti nejmladší dodávali naší expozici neopakovatelnou atmosféru. Skladba lidí se ukázala jako skvělá volba – ze všech sršela pohoda, energie a zapálení pro společnou věc. O všem svědčí zápisy návštěvníků v naší olympijské knize.

    V únoru 2018 se na olympijském festivalu v Brně v rámci Zážitkové turistiky představily turistické závody, Asociace turistických oddílů mládeže a Klub českých turistů Pětadvacátého února vše skončilo – rozebrala se expozice, vše se uklidilo a odvezlo. Vše je úspěšně za námi, ale zejména naše realizátory budou vzpomínky provázet hodně dlouho. V nastoupené cestě propagace turistických závodů a turistiky jako celku, kterou jsme zahájili v Rio parku na Lipně v roce 2016, jsme úspěšně pokračovali i na olympijském festivalu v Brně 2018.

    Jsou před námi další cíle a výzvy a věříme, že společnými silami našimi, ve spolupráci s vedením obou našich spolků a Českého olympijského výboru je dokážeme naplnit.

    Doplňující informace o celém průběhu Zážitkové turistiky můžete najít na našem webu:
    http://www.turisticky-zavod.cz/index.php?page=olympijsky_park_Brno

    Zdeněk Vejrosta, TOM Vltavský paprsek, Kralupy nad Vltavou

    Autor