Mezinárodní den muzeí se slaví 18. května a zahajuje každoročně řetěz muzejních akcí, do nichž se zapojují muzea po celém světě.

    Festival muzejních nocí 2018 probíhá od 18. května do 9. června V roce 2018 se uskuteční již XIV. ročník Festivalu muzejních nocí 2018, který bude probíhat od 18. května až do 9. června 2018.

    Informace o akcích tohoto ročníku najdete na www.muzejninoc.cz

    Cílem Festivalu muzejních nocí 2018 je zvýšit povědomí o tom, že muzea mají důležitý význam pro kulturní výměnu, obohacení kultury a pro rozvoj vzájemného porozumění, spolupráce a míru mezi lidmi a národy. Počet muzeií po celém světě, která se zapojují do Mezinárodního dne muzeí, každoročně roste. V roce 2017 se ho účastnilo na 36 000 muzeí ve 157 zemích.

    V České republice je oslava Mezinárodního dne muzeí tradičně spjatá s pořádáním muzejních nocí a vyhlašováním ceny Gloria musaealis, v rámci níž Český výbor ICOM uděluje zvláštní cenu. První muzejní noc proběhla 5. června 2004 zároveň v Praze a v Brně.

    Festival spojil původně solitérní akce některých muzeí a galerií, které před vznikem Festivalu muzejních nocí pořádaly, do jednoho společného, téměř měsíc trvajícího svátku muzejních nocí. Úspěch festivalu je mimořádný a každý rok se k němu připojuje stále více měst a institucí. Festival se tak stal ojedinělou akcí – významným kulturním a společenským fenoménem, který nemá svým rozsahem v Evropě obdoby.

    Mezinárodní den muzeí se slaví 18. května a zahajuje každoročně řetěz muzejních akcí, do nichž se zapojují muzea po celém světě.

    Od čtvrtého ročníku Festival muzejních nocí oficiálně začíná Národním zahájením festivalu, které se každý rok uskutečňuje ve spolupráci s Asociací krajů ČR a některým z krajů České republiky.

    Festival muzejních nocí 2018 bude zahájen v pátek 18. 5. v Hradci Králové, kde proběhne Národní zahájení festivalu. Zároveň se otevřou se brány muzeí a galerií i v daších městech.

    Každá instituce zapojená do Festivalu muzejních nocí má možnost vybírat symbolické vstupné na akce konané v rámci festivalu.

    Festival muzejních nocí 2018 pořádá Asociace muzeí a galerií České republiky, z. s., s podporou Ministerstva kultury.

    Autor