Ročník 2019 se uskuteční v termínu od 10. do 13. října. Co jsme pro vás letos připravili? Na co vše se můžete těšit?

    Jaké jsou priority akce 72 hodin v roce 2019?

    Pomozme přírodě s klimatickými změnami
    Letošní ročník 72 hodin věnujeme ve značné míře tématu, na které je v posledních měsících upozorňováno stále naléhavěji. Jedná se o změny přírodního prostředí v souvislosti s probíhajícími klimatickými proměnami. Za změnu v chování stávkují po celém světě mladí lidé, a jelikož je naše akce určena především jim, rozhodli jsme se je v jejich aktivitě také podpořit. Ve spolupráci s organizací Hnutí Brontosaurus jsme připravili soubor návodů a pravidel konkrétní pomoci. Už teď si některé můžete prohlédnout zde: www.peceoprirodu.cz

    Stáhnout si návody můžete také zde:
    www.72hodin.cz/2019/download

    Loni jsme poprvé spolupracovali s Nadací Partnerství, se kterou jsme sázeli lípy svobody. Letos přichází tato Nadace s ještě ambicióznějším plánem, neboť by ráda vysadila strom za každého občana naší vlasti. A to je plán hodný následování, a tudíž jsme se rozhodli k této akci v rámci 72 hodin přistoupit. V tuto chvíli připravuje Nadace Partnerství webovou stránku, na které bude pravidelně aktualizovat seznam míst, které obce, města či soukromé subjekty nabídnou jako vhodná místa pro výsadbu.
    Web bude spuštěn koncem června. Pokud však již nyní máte zájem se s námi do akce zapojit, sledujte či se zaregistrujte pro odběr novinek na webu www.sazimebudoucnost.cz

    Ještě více sociálních projektů…
    Těší nás loňský nárůst sociálních projektů a určitě ho letos rádi podpoříme. Třeba v ZŠ Ústí nad Labem pořádali zábavně-sportovní dopoledne s výtěžkem pro nemocnou Elišku. Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Rynholec pořádalo sbírku pro nevyléčitelně nemocnou Barunku. Nechyběl ani již tradiční sběr papíru pro handicapovaná trojčata Koláčkova, který pořádá Dětský domov se školou v Chrudimi. Žáci hotelové školy v Poděbradech připravili výrobky s vánoční tematikou, které se budou prodávat na adventním jarmarku. Získané finance poputují rodičům Žanetky, jako příspěvek na nákladnou rehabilitaci po dětské mozkové obrně. ZŠ a MŠ Hoštejn s místní skupinou Českého červeného kříže organizovaly „Bleší trh“ pro Péťu, trpícího vzácným Westovým syndromem. Děti z turistického oddílu mládeže CHIPPEWA organizovaly hravé odpoledne pro děti z místního nízkoprahového centra. Ve Vyškově proběhla výměna igelitových tašek kolemjdoucích za tašky plátěné. Teplákománie aneb V barevném k duševnímu zdraví – v Havlíčkové Brodě se šily tepláky pro děti hospitalizované na psychiatrii. Nebyl vám lhostejný ani osud zvířecích kamarádů a věříme, že i letos tento druh projektů naroste. Pro inspiraci: Sbírku finančních i věcných darů pro handicapovaná zvířata z útulku Tibet připravili ZŠ Šaratice a mladí hasiči Hostěrádky – Rešov. Pomoc Městskému útulku ve Znojmě uskutečnili studenti 2. D třídy ze ZŠ Znojmo – Načeratice. Žáci ZŠ speciální Frýdlant vyhlásili sbírku dobrot pro kočičí a psí svěřence útulku v Krásném Lese.
    Mnoho dobrovolníků se rozhodlo propojit generace a navštíví domy seniorů. Pojďme opět s láskou myslet na babičky a dědečky!

    I letos „dáme“ hrady a zámky…
    Pokračovat také budeme ve spolupráci s Národním památkovým ústavem a i letos přineseme seznam objektů, ve kterých budete moct pomáhat. Úklidové projekty opět podpoříme, rukavicemi a pytli, novinku připravujeme i v oblasti výsadby stromů, kromě ovocných stromů nabídneme i sazenice okrasných dřevin.

    Registrace!!! Těšíme na vás od září, kdy spustíme registraci projektů.
    www.72hodin.cz

    Autor