Cestování v rámci EU už je téměř bez omezení a zahraniční neziskovky hledají dobrovolníky. Těch je ale málo. Šanci tak máte i s přihláškou na poslední chvíli!

    Rok 2020 přeje odvážnějším. Zejména těm, co se bez dlouhých příprav a rozmýšlení dokážou sebrat a pustit do něčeho nového, neznámého, zkrátka do dobrodružství. Příležitostí je více než dost. Např. stovky workcampů s různými zaměřeními – na kulturu, životní prostředí, pomoc lidem, restaurování památek a spoustu dalších.

    Co je workcamp

    Krátkodobý projekt na cca 2 týdny pro skupinu mezinárodních dobrovolníků, kteří sdílejí nadšení a motivaci pro stejnou věc – focení / filmování, záchranu historických památek, pomoc potřebným,… Každý workcamp má nějaký cíl a sejde se na něm skupina lidí s různými životními a pracovními zkušenostmi. Společnou prací se od sebe vzájemně učí a vytváří něco, co všem zúčastněným dává smysl. Za svou práci obvykle dostanou ubytování, stravu a nějaký doprovodný program od hostující organizace, které pomáhají.

    Co vás čeká v praxi

    Řekněme, že vás zajímá ekologie a udržitelný životní styl. Toto téma je stále víc a víc populární. Jestli se chcete přiučit nové způsoby, jak zredukovat odpad, upcyklovat (najít nový užitek pro opotřebené věci), jak pěstovat zeleninu nebo stavět ekologické budovy, neplaťte za workshopy a přednášky. Na workcampu se všechno naučíte v praxi a ještě to někdo ocení. Cca 6 hodin denně budete pracovat spolu s dalšími dobrovolníky pod vedením zkušených odborníků, kteří vám ukážou a vysvětlí vše potřebné.

    Umělecké duše ocení workcampy, které hledají dobrovolníky na organizaci kulturních festivalů. Jsou skvělou příležitostí užít si festivalovou atmosféru, poznat se s umělci, získat užitečné kontakty a třeba i vystoupit.

    Na každém workcampu je po práci dost času i na zábavu a hostující organizace často připraví nějaký program pro celou skupinu.

    Jak a kam vyjet na workcamp v roce 2020

    Vyjet můžete prakticky do všech zemí EU, Švýcarska, Norska a Islandu skrz vysílací organizaci Tamjdem, která vám pomůže zařídit veškeré formality a pomůže vám s přípravou. Informace o otevřených projektech, podmínkách a přihlášku najdete na tamjdem.cz/workcampy

    https://www.tamjdem.cz/cs/jak-na-zahranicni-workcamp-v-roce-2020

    Autor