Prohlášení k aktuálnímu dění v Bělorusku

Autor: ČRDM | zařazeno: 15. 8. 2020 | přečteno 620

Česká rada dětí a mládeže stojí za mladými lidmi v Bělorusku. S obavami a zděšením sledujeme vývoj posledních dní a odsuzujeme veškeré násilí a brutalitu, která je používána vůči účastníkům poklidných demonstrací.

Tisíce lidí vyšly do ulic po vyhlášení výsledků prezidentských voleb v Bělorusku, které 9. srpna 2020 dle ústřední volební komise ovládl již po šesté Alexandr Lukašenko. Voleb se nemohli účastnit nezávislí pozorovatelé a události samotné předcházelo zadržování účastníků pokojných protestů, mezi nimi i mnoha mladých lidí. Počet zadržených se nyní vyšplhal až k sedmi tisícům. Desítky lidí byly zraněny po násilném zásahu policie, jeden člověk zemřel. Bráněno je stále také v přístupu k internetovému připojení.

Jakožto členové evropské rodiny organizací dětí a mládeže vnímáme jako povinnost postavit se za Běloruskou unii sdružení dětí a mládeže (RADA) a za všechny mladé lidi a aktivisty v Bělorusku, kteří čelí masivnímu potlačování lidských práv a svobod. ¨

Vyzýváme k zastavení užívání násilí na účastnících pokojných demonstrací, k propuštění zadržených demonstrantů a k dodržování lidských práv v souladu s běloruskou Ústavou, Všeobecnou deklarací lidských práv z roku 1948 a s Mezinárodním paktem o občanských a politických právech z roku 1966. V neposlední řadě voláme po spravedlivých demokratických volbách.

Aktuální téma: #koronavirus #20letCRDM

· #100letrepubliky · #kamchodit · #sbirame · #72hodin · #tabory · #radyanavody · #foglar · #natabore · #dobrovolnici · #eyca #eyca_cz · #vanoce · #čtenářství · #zlatyamos · #hryahlavolamy

Představujeme

Mezinárodní