Při plném respektu k protiepidemickým opatřením tak skautky a skauti i letos roznesou tento vánoční symbol naděje a sounáležitosti po celé zemi.

    Přijďte si i letos pro Betlémské světlo

    Betlémské světlo rozvážejí čeští skauti před Vánoci už od roku 1989 (foto Zuzana Havlínová) Skauti budou rozdávat Betlémské světlo od 19. prosince až do Štědrého dne 2020 na mnoha místech po celé republice, na náměstích, před klubovnami, na požádání je donesou i do různých institucí, kostelů nebo rodin, letos už po dvaatřicáté.
    Kde se nejblíž Vašemu bydlišti dá připálit plamínek Betlémského světýlka najdete na mapě na stránkách www.betlemskesvetlo.cz v záložce Místní akce.
    Na mapě také uvidíte, kterými vlaky proběhne 19. prosince rozvoz tohoto symbolu Vánoc po celé republice.

    18. 12. 2020 získalo Betlémské světlo od ministerstva zdravotnictví status schválené hromadné akce.

    V Praze bude speciálně vyzdobená historická tramvaj rozvážet Betlémské světlo v sobotu 19. 12. 2020 odpoledne.

    Podívejte se také na záznam zpravodajství České televize:
    https://www.ceskatelevize.cz/…/808197-betlemske-svetlo

    Rozvoz Betlémského světla historickou tramvají v Praze 19. 12. 2020 odpoledne
    Letos proto nebude možné do tramvaje během jízdy Prahou nastupovat ani si po cestě připalovat Světlo. Stejně tak nebudeme podávat teplé nápoje. Předávání Betlémského světla bude možné na tramvajových smyčkách, kde bude tramvaj stát mezi jednotlivými jízdami.

    Časový rozvrh:
    Betlémské světlo 12:45 – 13:00 Vozovna Střešovice
    13:25 – 13:45 Smíchovské nádraží
    14:15 – 14:40 Spořilov
    15:10 – 15:30 Olšanské hřbitovy
    15:45 – 16:10 Florenc
    16:20 – 16:35 horní Palmovka
    16:55 – 17:15 Vozovna Kobylisy
    17:45 – 18:10 Planetárium Praha
    18:35 – 18:55 Královka

    I tak bude třeba zachovávat opatrnost a omezit vzájemný kontakt. Připalovat tedy bude možné jen jednotlivě a samoobslužně. A prosíme vás, abyste ani před tramvají a v okolí netvořili větší než povolené skupiny.
    Pro další informace se podívejte na článek na pražském webu:
    https://praha.skauting.cz/rozvoz-betlemskeho-svetla-historickou-tramvaji-2020


    Slovenští skauti předali Betlémské světlo prezidentce Zuzaně Čaputové

    Slovenští skauti předali Betlémské světlo 2020 prezidentce Zuzaně Čaputové Slovenská prezidentka převzala Světýlko 15 prosince 2020 před Prezidentským palácem v Bratislavě a k převzetí napsala na svém FaceBooku:
    Betlehemské svetlo vnímam ako symbol pokoja, jednoty a mieru, a preto som ho aj tento rok rada prevzala z rúk skautov a skautiek.
    Slovenští skauti předali Betlémské světlo 2020 prezidentce Zuzaně Čaputové Keďže je tento rok úplne odlišný od predchádzajúcich, aj túto tradíciu ponímame odlišne. Chcela by som pri tejto príležitosti oceniť prínos Slovenského skautingu, ktorého príkladom je aj služba počas pandémie koronavírusu. V pomoci ľuďom bez domova, či odkázaným seniorom sa stali jedným z príkladov toho, akou spoločnosťou môžeme byť – empatickou, súdržnou a tolerantnou.
    Rada by som sa poďakovala všetkým skautským vedúcim aj aktívnym skautom a skautkám, že pestujú na Slovensku tradíciu Betlehemského svetla.


    Od 18. prosince platí omezení volného pohybu, které by fakticky znemožnilo distribuci Betlémského světla. Oficiální vyjádření hlavní hygieničky MUDr. Jamily Rážové, Ph.D. ale umožňuje akci konat zcela v souladu s platnými nařízeními vlády. Oproti původním doporučením z článku Jak proběhne letošní Betlémské světlo? se mění jen jedna věc. Na každém výdejním místě je třeba mít k dispozici dezinfekci rukou. To je ale opatření, které je možné zajistit bez problémů.

    Související:
    http://www.adam.cz/clanek-2020110082-betlemske-svetlo-2020.html

    www.betlemskesvetlo.cz

    Autor