V Poodří ode dneška čekají napínavé úkoly, které účastníky zavedou pěšky nebo na kole do známých i neznámých zákoutí. Benefiční hra o hodnotné ceny pro celou rodinu probíhá do 12. září 2021. Soutěž pořádá spolek Arnika a hráči zápisným přispějí na výsadbu stromů, ve kterých v budoucnu najde svůj domov vzácný brouk páchník.
    Účast v Tour de aleje je benefiční. Zápisným do hry přispějete například na nákup sazenic dubů a starých odrůd hrušní, výsadbového materiálu a ochrany proti okusu zvěří. S vaší podporou můžeme zajistit vše, co je nutné k výsadbě stromků, které za desítky let budou přínosem pro místní hospodáře a biotopy mnoha druhů vzácných živočichů. Chcete vědět, jak se sází stromy? Přijeďte si sazeničky na podzim sami vysadit. Vytvoříme společně nové příbytky pro brouka páchníka.
    Hra o zajímavé ceny pro celou rodinu probíhá až do 12. září 2021. Registrujte se na našem e-shopu a sledujte náš FB profil.

    Za nejkrásnější alejí roku 2020 do Chlumu u Letovic

    Společně s místními lidmi a přáteli jsme 28. května oslavili vítězku ankety Alej roku 2020.
    Odhalili jsme pamětní ceduli, předali diplom a ceny od našich sponzorů. Našla se i chvilka pro tichou procházku alejí. Lípy hýřily zelení a chystaly se kvést. Za měsíc už v aleji voněly květy a pracovaly včely.
    V péči o lipovou alej dále pokračuje spolek Svárovská alej svobody. Zajišťuje znalecké posudky, ale také sbírá lipový květ. Darů přírody prý bude dost pro příznivce i nepříznivce aleje. Sledujte dění kolem aleje.

    Svárovská alej, foto: T. Tuček, Arnika

    Co nám děti řekly o stromech a jejich obyvatelích?

    Stromy v krajině i ve městě jsou plné života a musí to tak zůstat!
    Výtvarnou a literární soutěž Staré stromy a jejich obyvatelé jsme vyhlásili loni na podzim ke Dni stromů. Na naši adresu přišlo více než 80 výtvarných i literárních děl z Moravskoslezského, Zlínského, Olomouckého, Pardubického a Středočeského kraje.
    Porota měla nevděčný úkol vybrat z kreseb, maleb, koláží a textů ty, které oceníme. Všechny jsou krásné. Podívejte se!
    Díla budou vystavena na vernisáži druhou říjnovou sobotu v Poodří. O přesném místě a čase budeme informovat.

    Soutěž Staré stromy a jejich obyvatelé, foto: Arnika

    Výsadba stromů v krajině je součástí pětiletého projektu s názvem Ochrana páchníka hnědého v EVL Poodří, v jehož rámci Arnika vysadí celkem 1500 stromů. Dalších 500 stromů vysadí v lokalitách navazujících na chráněné území. Na projektu spolupracuje s členy z ČSOP Studénka, Ostravskou univerzitou a polskou Fundacja Ekorozwóju.

    Projekt Ochrana páchníka hnědého v Evropsky významné lokalitě Poodří (č. LIFE 17 NAT/CZ/000463, celkový rozpočet 954.012 Eur) je financován z programu LIFE Evropské unie a Ministerstvem životního prostředí ČR.

    Autor