Morava připravená na změnu klimatu

    Pomozte nám s dlouhodobou obnovou regionu jižní Moravy, udělejme z ní Moravu odolávající změnám klimatu. Díky Vaší pomoci vrátíme obyvatelům jejich předzahrádky, poutníkům a cyklistům stinné aleje, hospodářům a zvěři remízy a větrolamy, včelám a motýlům louky.

    Co chceme obnovit

    Na tornádo vás nikdo nepřipraví. S vaší podporou ale můžeme pomoci poškozeným vesnicím a městům, aby byly lépe připravené na horko, sucho, větry i záplavy. Každou vaši korunu podpoříme dalšími od soukromých firem.

    NOVÉ DOMY POTŘEBUJÍ STROMY

    Ničivé tornádo bralo vedle lidských osudů, zdí nebo aut,  také stromy, keře nebo úrodu na polích… Zatímco poničené domy díky obrovské vlně solidarity postupně zakrývají nové střechy a okna, v jejich okolí nezůstalo nic, co by jim stínilo. Nic, kde by se před letním vedrem ukryl člověk, ptáci, hmyz a jiná zvířata.

    Nejdřív byly potřeba domy, nyní stromy.  Do zničených vsí i okolní krajiny musíme vysadit nové stromy a ošetřit ty, které řádění tornáda přežily. Aby nové bydlení nepřipomínalo Saharu. 

    Pomozte nám vybrat co nejvíce do konce září, abychom mohli rozdělit peníze na výsadby během podzimu, kdy se stromy sázejí.

    OZELEŇME ZNOVU MORAVU

    Celkové škody v regionu se odhadují na 16 miliard korun.
    KOLIK TO STOJÍ
    • Jedna alej o 100 vzrostlých lípách přijde na 250 tisíc korun
    • Jedno ošetření poničeného stromu profesionálem přijde dle vzrůstu stromu až na 30 tisíc korun
    • Jedna architektonická studie na novou šetrnou budovu přijde na 150 tisíc korun
    JAK POMÁHÁME

    Sami jsme si spalující letní žár opakovaně vyzkoušeli, když jsme vyjeli jako dobrovolníci místním pomáhat s odklízením trosek.

    Moje sestra Lenka bydlí v Hruškách, jejich dům poničilo tornádo. Dům postupně opravujeme, ale kolem zůstaly jen pahýly stromů. Domy bez stromů nedávají smysl, ani pocit domova,říká Markéta Fučíková, rodačka z Hrušek a finanční ředitelka Nadace Partnerství.

    Markéta se už 20 let stará, aby naše granty mířily tam, kde jsou nejvíce potřeba. Nyní sama a její rodina, stejně jako stovky dalších, potřebuje pomoc.

    Tornádo zničilo i několik desítek hektarů vinohradů.

    Proč právě teď?

    Stromy se mohou sázet jen v deštivých měsících jako je říjen a listopad, aby neuschly. Pomozte nám vysbírat do konce září tolik peněz, aby se již na podzim mohlo sázet a lépe žilo už napřesrok.

    DARY ZNÁSOBÍME!

    Každý váš dar doplníme dalšími penězi od soukromých firem.

    Zachraň strom před pilou

    Řada stromů řádění tornáda přežila. Ty nebezpečné bude potřeba pokácet. Díky vašemu příspěvku ale bude možné některé odborně ošetřit. Budou tak plnit důležitou funkci do doby, než vyrostou stromy nové.

    Přispět na obnovu stromů na Jižní Moravě můžete zde:

    https://www.nadacepartnerstvi.cz/Pomoc-pro-moravu

     


    Nadace Partnerství je největší česká environmentální nadace. Už třicet let podporujeme místní dobrovolníky ve vytváření lepších veřejných prostranství, ve výsadbách a péči o zeleň. Sídlíme v Brně, k jižní Moravě máme přirozeně blízko. Naše granty jsou jednoduché, rychlé a pomáhají konkrétním lidem a místům. Od roku 1991 jsme rozdělili přes 441 milionů korun.

    Autor