Obálka Archy č. 3/2011Bubnování, lukostřelba, breakdance. A k tomu nápaditý výběr ze spousty tábornických a hasičských dovedností i záchranářské praxe. Ještě něco? Ale ovšem: třeba nácvik střelby z foukaček, z praku nebo ze vzduchovky. A také rychlokurzy moderních tanečních stylů, karaoke, žonglování… A jako bonus ukázky sokolnictví, jachtingu, canisterapie… Výčet všemožných činorodých aktivit, kterými oplýval třináctý ročník celorepublikové Bambirády, sice nemůže být asi nikdy kompletní, ale vyšrafovat některé zajímavé rysy téhle akce za pokus určitě stojí. Už jen pro ty, kteří na ní nepřišli, a třeba by mohli přijít příště. A tak se o to časopis Archa pokusil.

    Chcete se dozvědět, jaké bambiriádní „atrakce“ by jako malí nejspíš nevynechali ředitel Odboru pro mládež MŠMT Michal Urban či náčelník Generálního štábu Armády ČR Vlastimil Picek? A víte, že tradiční figurka českého Krtečka od výtvarníka Zdeňka Milera letos v létě podnikla nejen vesmírnou cestu v raketoplánu Endeavour, ale – v rámci doprovodné akce Bambiriády – i humanitární misi v českém armádním airbusu za dětmi v afghánských nemocnicích? Chcete si prohlédnout vzorek vítězných snímků bambiriádní fotosoutěže „Radost z her a tvoření“?

    Zajímalo by vás, co si o Bambiriádě myslí starostka Městské části Praha 6 Marie Kousalíková, Tereza Sanjuan ze Zastoupení Evropské komise v České republice nebo předseda pořádající České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček? Jak ji viděli objektivy svých fotoaparátů Pavel Rakušan, Jan Tesař, Radka Páleníková nebo Marek Krajči? Jaké to bylo na Bambiriádě v Českých Budějovicích, v Chrudimi, v Náchodě, v Ivančicích – a v dalších třinácti městech naší vlasti? A jak vypadala u sousedů na Slovensku?

    Ano? Pak je ovšem třetí číslo tištěného zpravodaje ČRDM „Archa“ určeno i vám.

    I přes vrtochy počasí, které pořádání akce pod širým nebem v některých regionech zrovna nepřálo, si na letošní ročník Bambiriády, konaný pod mottem „Máme se o co podělit“ našlo cestu na 150 000 zájemců. Více než třetinu z nich přitom představovali návštěvníci, kteří zavítali na akci, která probíhala po všechny čtyři bambiriádní dny (tedy od 26. do 29. května) na Vítězném náměstí v pražských Dejvicích.

    Hrubé údaje o návštěvnosti snad mohou někomu posloužit pro přibližnou představu týkající se rozsahu uspořádané akce; o její atmosféře, charakteru a cílech však nevypovídají prakticky nic. Také proto vlastně bambiriádní „speciál“ Archy vznikl – aby ta čísla doplnil. Nebo spíš vyplnil. Pokud si tedy za nimi díky e-verzi Archy, umístěné pod tímto textem, představíte přece jen něco trochu víc, pak práce na třetím čísle letošního ročníku tištěného zpravodaje ČRDM „Archa“ nebyla zbytečná.


    Témata Archy v roce 2011 spolu s termíny uzávěrek příspěvků pro jednotlivá čísla naleznete na http://www.crdm.cz/view.php?cisloclanku=2003062702


     

    Autor