Plakátek zvoucí na jedenáctý ročník DeskohraníDeskohraní je mezinárodní festival deskových a karetních her. Srdečně zveme všechny návštěvníky 8. až 16. října do Michnova paláce Tyršova domu v Praze! Na pořádání festivalu se podílí celá řada organizací: Duha – sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi, členové Klubu deskových her Paluba a STOH, Česká asociace Go, Česká asociace Scrabble, Česká federace Dámy, Česká federace Othello a další. Program je určen všem hravým lidem bez rozdílu věku a zkušeností, na své si přijdou nováčci i ostřílení hráči, nejmenší děti i dospělí.

    Všech devět dní je naplněno bohatým programem. Pro návštěvníky, kteří si chtějí jen tak zahrát, je připravena herna – Ludotéka, ve které si vyberete z více než 321 her různých žánrů, náročností a délek. K dispozici jsou hry pro nejmenší děti (od 4 let), hry pro větší děti, hry vhodné na párty, klasické euro-hry a pro ty nejnáročnější i něco z pokladnice válečných her. Máme připravené hry pro větší společnost, hry pro páry i hry pro jednotlivce.
    Návštěvníkům se budou věnovat odborní lektoři – hermani, kteří poradí s výběrem vhodné hry, hru představí a pomůžou s vysvětlením pravidel.

    Deskové hry si občas rádi zahrají i leckteří dospělí... (Foto Jiří Majer)Pro soutěživější je k dispozici velké množství turnajů. Stále je možné se přihlásit (na http://www.deskohrani.cz ) do turnajů v klasických i moderních hrách, například v Carcassonne, Bangu, Zatre, Scrabblu, piškvorkách, Agricole nebo Údolí králů. Kromě mistrovství republiky v Carcassonne, v Osadnících z Katanu nebo finále Dominion Tour nelze zapomenout na soutěž čtyřčlenných družstev Čtyřpohár, ve kterém si letos hráči změří své schopnosti ve hrách Fresko, Navegador, Tikal a K2.

    Další body programu tvoří řada předváděček a rychlokurzů. Letos bude možno navštívit třeba rychlokurz hry Stratego, u nás známé ve variantě Maršál a špión. Zajímavé je také fórum autorů, ve kterém lze obdivovat (ale i si zahrát) novinky českých tvůrců her. O víkendech je připraven dětský koutek s hlídáním dětí, který mohou využít rodiče pro zabavení svých ratolestí od 4 let.
    Ve všední dny dopoledne se chystá bohatý program pro školy, školáci se pod vedením lektorů naučí mnoho nových her a zúčastní se menších turnajů.
    Festival má dlouholetou tradici, letos se koná již jedenáctý ročník.

    Jana Šoupalová, vedoucí Ústřední kanceláře Duhy

    Autoři