Již počtrnácté pořádá Charita ČR Tříkrálovou sbírku. Počátkem ledna tradičně vycházejí do ulic měst a obcí koledníci, aby popřáli šťastný nový rok a poprosili o finanční dar do zapečetěné pokladničky na pomoc těm, kteří si sami pomoci nemohou anebo neumějí.

    Dobrovolníci, zejména děti v doprovodu vedoucího skupinky v převlečení za tři bájné mudrce z východu, popřejí vše nejlepší do nového roku, zazpívají koledu a přidají drobný dárek, kalendářík nebo cukřík. Koledníci zároveň požádají o příspěvek do zapečetěné pokladničky.

    Tříkrálová sbírka na Žďársku Charitní koledníky budou lidé potkávat až do 14. ledna.

    Prostředky ze sbírky budou použity obvykle přímo v regionech, kde byly peníze vykoledovány, např. na podporu Dobrovolnického centra v Českých Budějovicích, azylových domů pro lidi bez přístřeší ve Valašském Meziříčí a v Praze-Karlíně, na rozšíření Denního stacionáře pro mladé lidi se zdravotním postižením v Jablunkově nebo na pomoc holčičce s leukémií v Děčíně, na provoz Linky důvěry v Blansku a řadu dalších. Desetina výnosu pomůže v zahraničí.

    V Plzni byla Tříkrálová sbírka zahájena již 2. ledna v 16 hodin v mázhausu radnice za účasti biskupa Františka Radkovského, představitelů města a Diecézní charity Plzeň. Poté následovalo zpodobnění vánočního příběhu v katedrále sv. Bartoloměje.

    Na Toužimsku a Tepelsku chlapci a děvčata z Dobré Vody chodili v doprovodu dospělých od domu k domu v sobotu 4. ledna. Zpívali koledy nejen v okolních obcích, ale navštívili i Dům s pečovatelskou službou v Teplé.

    Na Žďársku vyráží rozdávat radost 1 600 koledníků ve 300 obcích a městech.

    Tříkrálová sbírka 2014 v Pardubicích - při zahájení nechyběli koledníci na koních V Pardubicích vyslali koledníky „do světa“ v neděli 5. ledna. Na Perštýnském náměstí jim na cestu požehnal pomocný biskup Mons. Josef Kajnek za účasti náměstka hejtmana Pardubického kraje ing. Romana Línka a ředitelky Oblastní charity Pardubice Mgr. Marie Hubálkové. Kouzlo Vánoc v každém návštěvníkovi probudily lidové koledy a písničky v podání pardubických dětských souborů Perníček a Pramínek. Vánoční příběh o narození Ježíše a o příchodu Tří králů ožil v nápaditém i vtipném divadelním představení „V Betlémě není místo“, které si připravily děti z pardubické farnosti. Nechyběla ani tradiční jízda Tří králů na koních.

    Královéhradeckým koledníkům požehná na cestu biskup Mons. Jan Vokál v pondělí 6. 1. v katedrále Sv. Ducha. V krajském městě a okolních obcích bude koledovat bezmála 200 skupinek tří králů.

    Tříkrálová sbírka 2014 - požehnání koledníkům Podřipska 3. ledna 2014 v Roudnici nad Labem Koledníci již vyšli do ulic také v mnoha moravských a slezských městech a obcích; v Brně proběhl v neděli 5. ledna tradiční Tříkrálový koncert, přenášený Českou televizí.

    Jestli Vás navštíví tři králové – otevřete jim, prosím, své dveře a svá srdce – svým příspěvkem pomůžete těm, kteří to potřebují.

    Jak sbírka pokračuje a kde se konají právě zajímavé doprovodné akce, najdete na www.trikralovasbirka.cz

    Na sbírku je možné přispět i prostřednictvím dárcovské SMS zaslané ve tvaru DMS KOLEDA na číslo 87 777. Cena jedné DMS je 30 Kč.

    Autoři