V roce 2018 celá Evropa oslavuje své rozmanité kulturní dědictví, a to na úrovni EU, jejích členských států a regionů i na úrovni místní.

    Cílem Evropského roku kulturního dědictví je dát lidem další motivaci k tomu, aby objevovali kulturní dědictví Evropy a zapojovali se do jeho zvelebování, a zároveň jim dát silnější pocit příslušnosti ke společnému evropskému prostoru. Rok 2018 se ponese ve znamení hesla „Naše dědictví propojuje naši minulost a budoucnost“.

    Během Evropského roku kulturního dědictví se v celé Evropě uskuteční celá řada iniciativ a akcí, jejichž cílem je přiblížit lidem jejich kulturní dědictví a zapojit je do péče o něj. Kulturní dědictví formuje naši identitu i každodenní život. Setkáváme se s ním např. v podobě evropských měst, přírodních krás a kulturní krajiny nebo archeologických nalezišť. Představuje jej také naše literatura a umění a projevuje se samozřejmě i v řemeslných dovednostech, které se dědí z generace na generaci a díky kterým vznikají umělecké předměty. Kulturní dědictví jsou však také pohádky, které vypravujeme dětem, pokrmy naší gastronomie, na kterých si společně pochutnáváme, nebo filmy, které sledujeme a s nimiž se identifikujeme.

    https://www.mkcr.cz/informace-o-udelovani-loga-erkd-1720.html

    https://www.mkcr.cz/

    Proč kulturnímu dědictví věnujeme takovou pozornost? Kulturní dědictví má univerzální hodnotu pro nás jako jednotlivce, naše komunity a celou společnost. Je nanejvýš důležité jej zachovat a předat nastupujícím generacím. Možná kulturní dědictví považujete za věc dávnou minulou a strnulou: ve skutečnosti se však se vyvíjí – díky tomu, jak o něj pečujeme. Kulturní dědictví navíc velmi úzce souvisí s tím, jaká na Evropu čeká budoucnost. A právě to je jeden z důvodů, proč chceme během tohoto evropského roku oslovit především mladé lidi.

    Kulturní dědictví má mnoho podob a forem.

    Hmotné – např. budovy a další památky, umělecké předměty, oděvy, umělecká díla, knihy, stroje, historická města, archeologická naleziště •nehmotné – zvyky a tradice, zobrazení, vyjádření, vědomosti, dovednosti a s nimi související nástroje, předměty a kulturní prostory, které lidé považují za cenné. Patří sem i jazykové a ústní tradice, projevy interpretačního umění, společenské zvyklosti a tradiční řemesla •přírodní – přírodní památky, flóra a fauna •digitální – díla vytvořená v digitální formě (např. digitální umění nebo animace) nebo digitalizovaná v rámci jejich uchovávání (texty, obrázky, videozáznamy, nahrávky)

    Tím, že chráníme kulturní dědictví, objevujeme svoji rozmanitost a navazujeme mezikulturní dialog o tom, co máme společné. Existuje lepší způsob, jak obohatit svůj život, než je interakce s něčím natolik zásadním pro naši identitu?

    Neměli bychom dopustit, aby se naše kulturní dědictví zanedbávalo, aby se zhoršoval jeho stav anebo aby došlo k jeho zničení. Proto budeme v roce 2018 hledat způsoby, jak ho oslavit a zachovat.

    https://europa.eu/cultural-heritage/about_cs

    https://europa.eu/cultural-heritage/sites/eych/files/eych-initiatives_cs.pdf

    Chcete se zapojit?
    Podmínky zapojení včetně dotazníku ke stažení najdete na:
    https://www.mkcr.cz/hlavni-cile-1719.html
    Pro více informací kontaktuje národní koordinátorku projektu Mgr. Magdalenu Fantovou na adrese: magdalena.fantova@mkcr.cz nebo na telefonním čísle: 257 085 530.

    Autor