Již 15 let přibližujeme mladým lidem období nesvobody. V listopadu 2019 proběhl další ročník Měsíce filmu na školách.

    Zahájení 15. ročníku Příběhů bezpráví 2019 (Jeden svět na školách, Člověk v tísni) V letošním roce jsme jako hlavní téma zvolili pád železné opony, jehož 30. výročí jsme letos oslavili.

    Projekce filmů, především nového snímku 1989: Z dopisů psaných přes železnou oponu, a následné debaty, proběhly na více než 700 základních a středních školách po celé České republice.

    Zahájení 15. ročníku Příběhů bezpráví 2019 (Jeden svět na školách, Člověk v tísni)Zahájení 15. ročníku Příběhů bezpráví 2019 (Jeden svět na školách, Člověk v tísni) Filmu 1989: Z dopisů psaných přes železnou oponu se dostává opravdu příznivému přijetí jak ze strany nejmladších diváků, kteří se narodili až po sametové revoluci, tak jejich rodičů a prarodičů. Po měsíci od umístění na JSNS.CZ je druhým nejsledovanějším filmem za celou existenci našeho portálu. Momentálně je volně k dispozici a můžete se na něj podívat zde.

    Zahájení 15. ročníku Příběhů bezpráví 2019 (Jeden svět na školách, Člověk v tísni) Školy ale nepromítají jen v listopadu, kdykoliv v průběhu roku mají online k dispozici 92 rozsáhlých audiovizuálních lekcí k moderním československým dějinám obsahujících filmy, doprovodné informačními materiály, aktivity do výuky, archivní materiály, pracovní listy aj.

    Právě v dnešní době považujeme za důležité přibližovat mladým lidem období nesvobody a připomínat, že o demokracii je třeba neustále pečovat.

    Naše projekty zaměřené na komunistické období dějin se přitom netěší přízni ze strany státu a provázejí je značné finanční problémy.
    Pokud byste nám chtěli pomoci a Příběhy bezpráví finančně podpořit, budeme rádi za jakýkoliv příspěvek na účet 261340628/0300.


    Měsíc filmu na školách
    Zahájení 15. ročníku Příběhů bezpráví 2019 (Jeden svět na školách, Člověk v tísni) se koná od roku 2004 každý listopad na stovkách základních a středních škol po celé České republice. Zapojené školy pořádají projekce filmů s tématem československých dějin a zvou hosty (pamětníky, filmaře, protagonisty filmů, historiky) na pofilmové debaty. Za 15 let existence projektu uspořádaly školy 8 944 projekcí, kterých se zúčastnilo více než 386 000 žáků.

    Všem, kdo přispějí částkou větší než 1989 Kč, pošleme nový film na DVD spolu s knihou Bylo, nebylo? nebo sadu pánského a dámské trička s mottem Komunismus bolí dodnes.
    Vše můžete využít například jako vánoční dárek. Výběr je na Vás, o vybraný dárek (u trik s uvedením velikosti) si napište na adresu renata.dohnalova@jsns.cz. Na stejnou adresu můžete psát kvůli potvrzení o daru nebo darovací smlouvě.

    Zahájení 15. ročníku Příběhů bezpráví 2019 (Jeden svět na školách, Člověk v tísni) Karel Strachota,
    ředitel projektu Příběhy bezpráví

    Jeden svět na školách, Člověk v tísni, o.p.s.
    Šafaříkova 24, 120 00 Praha 2
    web: www.jsns.cz www.clovekvtisni.cz
    FB: www.facebook.com/pribehybezpravi

    Související:
    https://www.jsns.cz/o-jsns/aktuality/385233-skoncil-revolucni-15-rocnik-mesice-filmu-na-skolach
    https://www.jsns.cz/o-jsns/aktuality/353253-zahajeni-15-rocniku-pribehu-bezpravi

    Fotografie ze Zahájení 15. ročníku Příběhů bezpráví 2019, 1.11.2019 – Josef Rabara a Markéta Šedivá

    Autoři