Expedice Mars 2011 Od pátku 30. října do neděle 2. listopadu bude na Slovensku, v historicky známé obci Terchová, probíhat semifinále osmého ročníku konkurzu do dětské vesmírné posádky nazvaného Expedice Mars 2011 ( www.expedicemars.eu). Děti, které úspěšně prošly internetovými testy a nejlépe zpracovaly projekty související s letem na Mars, budou na víkendovém semifinále usilovat o místo v posádce, která koncem listopadu odjede do Evropského vesmírného centra v Belgii. Tam absolvuje týdenní výcvik, jehož vyvrcholením je simulovaný let v maketě raketoplánu do vesmíru. Z 25 účastníků semifinále se do hlavní posádky může dostat jen pět. Během semifinále se děti setkají s kosmonauty Vladimírem Remkem a Ivanem Bellou, budou besedovat s odborníky na astronomii a kosmonautiku, obhajovat své projekty a projdou podobnými testy, které absolvují i skuteční astronauti.

    Cílem Expedice Mars je vzbudit u žáků základních a středních škol zájem o kosmický výzkum. Zvláštností projektu je skutečnost, že celou soutěž připravují a organizují finalisté soutěže z předchozích ročníků. Mladí zájemci o kosmonautiku se tak stávají nejen účastníky soutěže, ale i jejími organizátory.

    Projekt Expedice Mars letos již po osmé organizuje občanské sdružení Klub Domino, Dětská tisková agentur pod patronátem kosmonautů Vladimíra Remka a Ivana Belly a europoslankyně Moniky Smolkové.

    Na případné dotazy rádi odpovíme na tel. číslech 603 426 422 (Slávek Hrzal) nebo na e-mailové adrese velitelstvi@expedicemars.eu.

    Vybrané finalisty do posádky najdete www.expedicemars.eu

    Autor