rosničkaNejen oddíloví a skupinoví vedoucí mají potřebu se scházet, pravidelně se na konferencích a seminářích potkávají i zubaři, horníci, správci konkurzních podstat, ředitelé škol, železáren, bank i zoologických zahrad. A scházejí se i lidé, kteří se starají o výchovu dětí k přírodě a trvale udržitelnému rozvoji, lidé, kteří bojují za to, aby se nám žilo lépe nejen po stránce hmotných statků, lidé, kteří se profesně či ve svém volném čase zabývají ekologickou čili environmentální výchovou.

    Stát na nás pamatuje a ve svém meziresortním materiálu Koncepce EVVO v ČR (ekologická výchova, vzdělávání a osvěta) a to nejen na děti, ale i na veřejnost a podnikatelský sektor.

    Díky tomu, že dnes u nás existuje celkem dobře propojená síť středisek ekologické výchovy, Pavučina (sídlící v kanceláři na stejné chodbě jako ČRDM), lektoři ekologické výchovy (nebo chcete-li ekopedagogové) se pravidelně jednou ročně schází na své malé CVVZetce, na Veletrhu ekologických výukových programů (6. – 9. září 2005).
    Nejde o akci, kterou bychom dělali jen sami pro sebe, je otevřena všem, kteří dělají něco podobného jako my. To znamená, že se snaží děti odtrhávat od počítačů a videí a vláčí je do lesů, luk a mokřadů.

    Lidí, kteří se zabývají ekologickou výchovou dětí není tolik co oddílových či družinových vedoucích, ale jak jsem měl možnost si všimnout, tyto funkce se často prolínají. Já sám jsem začal jako vedoucí oddílu, pak dětské organizace a dnes se profesionálně zabývám ekopedagogikou. Pokud chcete na výchovu dětí nahlédnout ze „zeleného“ soudku, přihlaste se na VEVP v Lednici, uprostřed Lednicko-Valtického areálu, v srdci biosférické rezervace Dolní Morava a kousíček od svahů pálavských vápencových bradel. Mrkněte na www.cev.palava.cz/veletrh a nechte se zlákat zajímavým programem.

    Na shledanou se těší
    Martin Kříž
    Centrum ekologické výchovy Pálava a Zeměpisná společnost Morava

    Autor