Káva

Video v článkuTaké si nedokážete představit život bez cukru, kávy, čaje nebo čokolády? Jejich pěstitelé na druhé straně zeměkoule ale mnohdy žijí na pokraji chudoby a z naší utracené koruny se k nim dostane jen nepatrný zlomek. Proto je tu Fairtrade!

Ve dnech 19. – 20. května 2010 nabídne restaurace a kavárna Ethiopia Café na pražských Vinohradech ochutnávku angolských jídel ze surovin u nás neznámých a připravených angolskými kuchaři. Ethiopia Café je první restaurací v České republice, která nabídne autentická angolská jídla. Jde tedy o unikátní příležitost ochutnat tuto exotickou kuchyni.

José Paulo Mpaka představuje maniok, důležitou surovinu pro přípravu angolských jídel. (Foto archiv Ethiopia Café)„Jídla připravujeme ze surovin, které Češi neznají. Používáme maniok, batáty, nesladké banány a netradiční koření,“ uvádí José Paulo Mpaka, Angolan žijící v Praze. „Skrze propojení netradiční restaurace a konceptu sociální firmy usilujeme o získání větší pozornosti zaměstnavatelů a veřejnosti pro zaměstnávání lidí se zdravotním postižením. Rádi bychom prokázali, že tito lidé v kvalitních podmínkách dokáží pracovat srovnatelně s lidmi zdravými,“ dodává Jiří Škvor, ředitel firmy a zakladatel mise společnosti Člověk v tísni v Etiopii.

Vše o Ethiopia Café najdete na www.ethiopia.cz.

Pražská kavárna a restaurace Ethiopia café přichází v předvánočním období s novou nabídkou. Každý host, který přinese svoji palubní vstupenku z roku 2009 z jakéhokoli města v Africe do Prahy, dostane etiopskou kávu zdarma!
Etiopská kuchyně (Foto Jiří Škvor)Nabídka se samozřejmě týká i obvyklých destinací jako Tunisko, Egypt, apod. „Je dobré i ve velkém předvánočním shonu v sobě najít odhodlání se zastavit a zavzpomínat na to, co jsme letos zažili hezkého. Třeba příjemnou dovolenou, “ říká Jiří Škvor, majitel restaurace. „Před pár dny jsem se vrátil z Etiopie a vzpomínka na africké slunce a klid mi dodává energii ve zdejším mrazech,“ doplňuje Jiří Škvor. Nabídka platí až do konce února 2010.

Ethiopia Café je sociální firmou v současné době zaměstnávající více než 75% lidí se zdravotním postižením. „Usilujeme o to, aby lidé se zdravotním postižením mohli prokázat, že dokáží pracovat srovnatelně s lidmi zdravými i v tak exponovaném provozu, jako je restaurace,“ představuje krédo firmy Jiří Škvor.

Ethiopia Café, fungující jako sociální firma, kde našlo uplatnění více než 50% zaměstnanců se zdravotním postižením, se od se od 16. září 2009 promění v plnohodnotnou etiopskou restauraci, první ve střední a východní Evropě. Širokou škálu etiopských jídel ze surovin dovezených z Etiopie a připravených za účasti etiopských kuchařů nabídne v rámci svého stálého jídelního lístku.

Ve dnech 27. – 29. května 2009 nabídne čerstvě otevřená kavárna Ethiopia Café na pražských Vinohradech, zaměstnávající lidi se zdravotním postižením, širokou škálu etiopských jídel ze surovin dovezených z Etiopie a připravených za účasti etiopských kuchařů.

Ethiopia Café je první restaurací v České republice, která nabídne autentická etiopská jídla. Jde tedy o unikátní příležitost ochutnat tuto exotickou kuchyni. Časově omezená nabídka odstartuje do plného provozu africkou nekuřáckou kavárnu, provozovanou v dosud velmi málo používaném konceptu sociální firmy.
„Propojení netradiční restaurace s konceptem sociální firmy umožní získat větší pozornost zaměstnavatelů a veřejnosti pro zaměstnávání lidí se zdravotním postižením. Rádi bychom prokázali, že tito lidé v kvalitních podmínkách dokáží pracovat srovnatelně s lidmi zdravými,“ říká Jiří Škvor, ředitel firmy a zakladatel mise společnosti Člověk v tísni v Etiopii.

Vše o kavárně Ethiopia Café najdete na www.ethiopia.cz.

Mamacoffee navázala spolupráci se společností Člověk v tísni. 10 % z prodejní ceny etiopské kávy je určeno na pomoc lidem v Etiopii prostřednictvím činnosti Člověka v tísni.

Více informací najdete v tiskové zprávě na: http://mamacoffee.cz/media/

Prvními zákazníky se symbolicky stali zástupci společnosti Člověk v tísni, mezi nimi ředitel Šimon Pánek.

Další informace pro milovníky dobré kávy a všem ochotným pomáhat na:
http://mamacoffee.cz/aktuality/article-30/

Sušení kávových zrn v Etiopii Fairtrade – koncept spravedlivějšího obchodu – získává v České republice nový rozměr. V rámci systému Fairtrade se prodávají zemědělské a rukodělné produkty a výrobky z rozvojových zemí. Dosud byly všechny Fairtrade produkty dováženy již finálně zpracovány a zabaleny. V případě kávy, která rychle ztrácí aroma i chuťové vlastnosti, zákazníci museli sahat ke kompromisu, tedy kupovat Fairtrade kávu praženou a balenou v dalších evropských zemích. Tím, že je nyní Fairtrade káva dovážena jako zelená a praží se vždy jen takové množství, aby byla zaručena její čerstvost, se k českým zákazníkům dostává nanejvýš lahodná. Mamacoffee do České republiky dováží kávu z celého světa. Káva pochází z malých farem a od konkrétních pěstitelů.