„Co dělá nějaké místo nejkrásnějším místem na světě? Je to šumění lesa? Zurčení vody? Nebo snad vzdálenost od civilizace?

    Ne, myslím, že to jsou hlavně zážitky,“ píše v úvodníku letošního pátého čísla zpravodaje Archa místopředseda České rady dětí a mládeže (ČRDM) Ondřej Šejtka. A navazuje: „Z každého tábora, který jsem navštívil, totiž dýchalo tolik prožitků, emocí, každý strom v okolí zažil už tolik úsměvů, radosti, ale i slz zklamání, třeba z prohrané hry, že vlastně nebylo důležité, kde daný tábor zrovna stál.“

    A že jich v létě stálo dost a dost. Ať už šlo o ty „klasické“ – pionýrské (Vzpomínky na léto), tomícké (Na březích Amazonky) nebo třeba ten rodinný, na který do Západních Tater vyrazili členové Samostatného kmenového a klubového svazu Dakota (Divoký západ v Bobrovecké dolině). Trochu netypický formát letních zážitkových akcí představili „brontíci“ (Dobrovolníci z Hnutí Brontosaurus odpracovali přes prázdniny na 35.000 hodin), obecně prospěšná společnost Tamjdem (Workcamp je zkušenost, která otevírá oči) Hodina H (3 projekty, 3 místa, 3 témata s Hodinou H) nebo lidé ze Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska (International Rescue ve Finsku).

    Deset studentů plzeňských gymnázií ve věku 15–19 let se společně s vozíčkářem Janem Krauskopfem 10. srpna t. r. vydalo na svoji himálajskou expedici do Malého Tibetu v Indii. Vrátili se počátkem září – když předtím absolvovali expedici v rámci plnění prestižního mezinárodního programu DofE – Cena vévody z Edinburghu, kterou zaštiťuje britská královská rodina. „Většina studentů má po absolvování expedice splněnu nejnáročnější, zlatou úroveň programu DofE,“ konstatuje v reportážním článku (Studenti plzeňských gymnázií spolu s vozíčkářem na expedici do Himálaje) Antonín Kolář z Asociace středoškolských klubů ČR, díky jehož textu a fotografiím se můžete na pár minut četby vypravit do oněch dalekých končin i vy…

    „Je opravdu takový problém se sbalit a posunout stanový tábor o pár metrů dále? Tuto otázku nám pokládají novináři, kteří se snaží zorientovat ve složité problematice aktivních zón záplavových území a stanových táborů,“ píše ve svém článku předseda ČRDM Aleš Sedláček. „Odpověď zní: Pokud by to nebyl problém, neřešili bychom to.“ Rozbor stávající situace si v jeho podání můžete přečíst v šestém letošním sešitu Archy. Text nazvaný Copak je to problém, posunout stanový tábor kousek dál…? končí extrapolací do blízké budoucnosti: „Je to celkem jednoduchá matematika. Pokud budeme různými administrativními opatřeními zabraňovat pořádání těchto táborů, tak se to nakonec povede. Dětí v přírodě jen s nejnutnějším vybavením pod stanem u ohně v údolí bude méně a méně. Jestli to spraví budování edukačních parků, zážitkové stezky v korunách stromů a školní exkurze? To těžko…“

    Na loňském podzimním Valném shromáždění ČRDM padla zmínka o záměru založit při České radě Analytické centrum, jež by soustřeďovalo a vyhodnocovalo informace ze sektoru naší mládeže. A to nejen pro potřeby České rady, ale i evropských struktur. V jakém stavu se nyní, tři čtvrtě roku poté, projekt nachází? Odpověď nabídne prezentační rozhovor s Janem Husákem, koordinátorem Analytického centra ČRDM.

    Do nové Archy se dále „vešly“ mj. i příspěvky nadepsané Prázdninová cesta s Roztočem, Přežití v přírodě = Jihočeská tábornická škola!, Světové dny mládeže v Krakově, Před 100 lety na poslední hlídce, Skautky a skauti mají nové logo a další.
    K pročítání a prohlížení je toho tedy v nové Arše myslím dost – jak lehce zjistíte v její elektronické verzi umístěné hned pod tímto textem.

    —– Ke čtení a prohlížení je toho ve čtvrté letošní Arše ovšem víc – jak se ostatně můžete sami snadno přesvědčit, když kliknete o kousek níž na její elektronickou verzi…


    Píše-li se v tomto čísle o vás, přidejte si odkaz na svůj web…

    Banner Archa 2016/5

    „Zahraniční“ Archa 4/2016 je tu Vyšla Archa číslo 1/2016. Je „motivační“ Archa číslo 6/2015 se zaměřila na zahraničí Archa číslo 5/2015 se inspirovala příslovím

    #zpravodaj_Archa

    ARCHA Archa je název nekomerčního bezplatného zpravodaje o výchově a využití volného času dětí a mládeže, který od roku 1999 vydává Česká rada dětí a mládeže (ČRDM). Archa vychází v tištěné podobě a v elektronické verzi, uveřejňované na internetovém serveru ADAM.cz. Svým obsahem Archa plní především roli „výkladní skříně“ ČRDM, jejích členských sdružení a jejich rozmanitých aktivit. Jedinečnost Archy tkví v tom, že dlouhodobě a soustavně nejen mapuje události důležité pro mikrosvět spolkové práce s dětmi a mládeží, ale přichází i s vlastními tématy, k nimž hledá – a nachází – „zpětnou vazbu“ ze zmíněných sdružení. V Arše se lze dočíst o mnoha uskutečněných projektech, k nimž náleží kupř. „Sametky“, „Cena Přístav“, „72 hodin“ nebo dříve „Bambiriáda“, „Stromy Anežky České“ apod. Své místo ve zpravodaji Archa mají i články o akcích úžeji spjatých s nadnárodní mládežnickou formací Evropské fórum mládeže, jejímž členem ČRDM je (kupř. „Strukturovaný dialog – Kecejme do toho“), respektive o akcích s výrazně evropským přesahem – „Evropské karty mládeže EYCA“ aj.).

    Všechna čísla Archy najdete ke stažení ve formátu PDF na stránce www.crdm.cz/archa kde naleznete také tematické oblasti, jimž se budou věnovat další plánovaná čísla.
    Informaci o nových číslech Archy můžete získat rovněž prostřednictvím služby RSS feed. Objednat nebo zrušit zasílání avíza na nově vyšlá čísla Archy lze prostřednictvím formuláře na adrese shortlinks.crdm.cz/registrace-e-archa.

    #zpravodaj_Archa

    #CRDM_cz

    Autor